BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.465,56
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Erdoğan Suriye'yi uyardı!

Çin’de temaslarda bulunan Başbakan Erdoğan, Türkiye tarafına ateş açan Suriye’ye sert mesajlar gönderdi..

Abone ol

Başbakan Erdoğan, Çin’in başkenti Pekin’de kaldığı otelde Suriye’yle ilgili açıklamalarda bulundu.

Şam yönetimine sert mesajlar gönderen Erdoğan, Suriye askerlerinin Türk tarafına ateş açmasıyla ilgili olarak, şunları söyledi: “Başka ülkeler uluslararası siyasette, uluslararası hukukta ne yaptıysalar, Türkiye de sonunda onu yapacaktır. Bu, bize uluslararası hukukun da tanıdığı bir haktır. Bir de tabii çok açık bir sınır ihlali artık oluşmuştur. Bizler de son değerlendirmeleri yapacağız. Gerek şahsım, gerek Dışişleri Bakanımız, yoğun bir şekilde çevre ülkelerle diplomasimiz devam ediyor. Ondan sonra atılması gereken adımları tabii ki atacağız.

KAÇANLARI ARKADAN VURUYORLAR
Şu ana kadar yaklaşık 25 bine yakın insanı geçici sığınmacı olarak kabul ettiklerini belirten Erdoğan, “Bu rakam nereye kadar gider? 100 bin mi olur, daha fazla mı olur? Bu insanlar herhalde keyfinden değil, ölümden kaçıyorlar. Siz bu insanlara kapılarınızı kapayamazsınız. Kaçanları bile arkadan vuruyorlar. İşte Sayın Annan’a söz verdi; söz verdiğinden bu yana yine her gün 60-100 kişi öldürülmeye devam ediyor” dedi.

Başbakan, “Bu, tampon bölgenin hayata geçirilmesi anlamına mı geliyor?” sorusu üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı:

ASLİ GÖREV BM’NİN
Masaya yatıracağız. En uygun olanı neyse oradan farklı olanına gitme gibi bir adımımız olacaktır. ‘Farklı’dan kastım da düşünmek istemediğimizdir. Oraya gitmektir. Ama bizi buna zorlarsa Suriye rejimi zorlar. Zorlamaması için de atılması gereken adımı atması gerekir.

Sığınmacıların şu ana kadarki maliyetinin 150 milyon doları bulduğunu belirten Erdoğan, “Bu iş 100 bine doğru giderse... Gelmeden tedbirleri, ön hazırlıkları yapmanız lazım. Kampların içinde bile ‘Türkiye bizi niye kurtarmıyorsunuz?’ diye feryat edenler var. Çünkü Türkiye’ye kurtarıcı gözüyle bakıyorlar. Bu insanların feryadını duymamazlıktan gelemeyiz” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi’nin yeni bir paketi devreye sokması gerektiğini dile getiren Erdoğan “BM’nin bu işe müdahalesini isteyeceğiz, çünkü burada asli görev birinci derecede onun” dedi.

GÜL’ÜN DAVETİNİ İLETTİ
Başbakan Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile görüşmesinde Cumhurbaşkanı Gül’ün haziran ayı içinde yaptığı Türkiye davetini iletti, “Sizleri ülkemizde görmek istiyoruz’’ ifadesini kullandı. Hu Jintao ise Erdoğan’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.