BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.507,59
HABER /  POLİTİKA

Başbakan açıkladı! Her 5 Suriyeli'den 3'ü misafirimiz

Moldovada Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesini ziyaret eden Başbakan Yıldırım, ardından 4. Dünya Gökoğuz Kongresinde konuşurken mülteciler konusunda Türkiye'nin verdiği desteklerin önemine dikkat çekti.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım kendilerini misafir olarak görmediklerini söyleyerek, ''Gagavuzya kimimiz için ev kimimiz için Vatan kimimi içinse uzak coğrafyalardan gelip ziyaret etme arzusuyla tutuştuğumuz bir baba ocağı'' dedi.

Gagavuzya beraber ve komşu olarak yaşadığı diğer toplumlarla kader birliği yapmış halkın vatanıdır. Gagavuzya Türkiye için aynı şekilde önemlidir. Zira burası aynı dili aynı kültürü paylaştığımız soydaşlarımızın yaşadığı yerdir. Gagavuzya aynı zamanda dost ve kardeş olarak addettiğimiz Moldovayla aramızdaki kan bağıdır. Bu da ülkelerimizi birbirine daha çok yakınlaştırmaktadır. Buraya gelenler benim gibi çocukluğunu Anadolunun derinliğinde geçirmişse sizlerde kendinden çok şey bulduğunu hissediyor. Konuştuğumuz dil aynı. Yaşam ve geleneklerimiz ortak. Hayat şiirlerimiz farklı sayfalara yazılmış olsa da nakaratlar hep aynı. Bizler aynı hafızaya aynı dile aynı kültüre ait olmanın yanında aynı gönül coğrafyasının insanlarıyız

HER 5 SURİYELİDEN 3'Ü ÜLKEMİZDE

Suriyeden Iraktan savaştan, çatışmadan kaçan hayatını kurtarmak için evini yurdunu terk eden mazlumlara Türkiye kucak açıyor. bugün dünya üzerinde her 5 mülteciden biri Suriyeliyse her 5 Suriyeliden 3ü de bizim misafirimiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın Afrika gezisine de değinen Başbakan, Mağdurun mazlumun sesine kulak veren bu sesi dünya toplumuna duyurmaya çalışan ülke konumundayız. İnşallah gönül coğrafyamızın sınırları içerisinde sizin gibi, kardeşlerimizin arasına niceleri katılmış olacaktır dedi.

İLİŞKİLER YÜKSEK DÜZEYLİ STRATEJİK KONSEY SEVİYESİNE TAŞINACAK

Karadeniz Ekonomik İşbirliği teşkilatında Moldova Cumhurbaşkanı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın bir araya geleceğini ifade eden Binali Yıldırım ikili ilişkilerin Yüksek Düzeyli Stratejik konsey seviyesine çıkarılacağını da söyledi. Prensip olarak bu kararı Moldova Başbakanıyla almış bulunduklarını da açıkladı.