BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Barzani'ye büyük tepki

Kuzey Irak'ta muhalefet, Barzani'nin üçüncü kez aday olmasına karşı.

Abone ol

Irak'ın Kürt bölgesinde önümüzdeki Eylül ayında iller ve başkanlık seçiminin gerçekleşmesi bekleniyor. Seçimin yaklaşması beraberinde bölge başkanlığı için Mesud Barzani'nin 3. kez aday olup olamayacağı tartışmalarını getirdi. Bölgedeki muhalefet partileri Barzani'nin 3. kez aday olmaması gerektiğini aksi halde demokrasinin katledilmiş olacağını savunuyor.

Değişim Hareketi Erbil temsilciliği sorumlusu Brzo Majid yaptığı açıklamada "İki dönemini tamamlayan bir başkan 3. kez aday olamaz. Bu bölge yasasına aykırıdır ve meşru değildir. Referanduma gidileceği söyleniyor ama buna Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) gücü yetmeyecektir çünkü zaten KDP'nin parlamentoda 30 sandalyesi vardır." şeklinde konuştu.

Kürdistan İslami Toplum Partisi Milletvekili Zana Rostayi "İlk olarak seçimlerin zamanında yapılması için çalışmamız ve bunu gerçekleştirmemiz gerekiyor bu bölge için önemli bir adım olacaktır. İkinci olarak ise dünyayı örnek lamamız gerekiyor. Dünyadaki gelişmiş demokrasilerde hiç bir başkan 3. ve 4. kez kendini aday gösteremez. Bunu burada da görmemiz lazım çünkü biz ileri bir demokrasiyi savunduğumuzu öne sürüyoruz." ifadesini kullandı.

Reform ve Kalkınma Partisi Kurucusu Dr. Muhammad Baziyani ise bölgedeki yasanın bir anayasa olmadığını ve bu yasanın onaylanması gerektiğini ve referanduma gidildikten sonra karara bağlanabileceğini söyledi. Baziyani'ye göre Türkiye ve dünya ülkeleri ile kurduğu köprüler ve iyi ilişkiler sebebiyle Barzani yeniden göreve gelmeli.

Öte yandan Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) dün yaptığı toplantısında, önceki dönemlerde olduğu gibi Irak Kürdistan Demokratik Parti ile seçimlere ortak liste ile katılmayacaklarını, seçime tek başına gireceklerini açıkladı.