BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Barzaniler hep fırsatçıymışlar

Barzani aşireti egemen güçlerin elinde oyuncak olmuş.

Abone ol

Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani'nin Türkiye'ye yönelik sözleri tepkiyle karşılanırken, 1. Dünya Savaşı'nda bölgede etkili hale gelen Barzani aşiretinin ortaya çıkışıyla ilgili ilginç bilgiler bulunuyor.

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde geçen yıl
İsmail Dursun tarafından hazırlanan ''Kuzey Irak Kürtleri, ayrılıkçı Kürt
hareketinin devletleşme süreci ve Türkiye'ye etkileri'' başlıklı yüksek lisans
tezinde, 1. Abdüsselam, Şeyh Muhammed ve Şeyh Ahmed gibi Barzan şeyhlerinin İslamiyet'ten uzak inanç ve uygulamalarıyla ün yaptığı, kendilerini mehdi ilan ettikleri ve yörede pek çok aşiret ve diğer Nakşibendi dergahları tarafından mürtet ilan edildiklerine dikkat çekiliyor.

Tezde, Şeyh Muhammed'in mehdiliğini ilan etmekle kalmadığı, Musul'a ve
dolayısıyla Osmanlı'ya cihat ilan ettiği ve bu çağrıya uymayanları şiddetle
cezalandırdığı ifade ediliyor. Osmanlı döneminde küçük bir aşiretken bugün son derece güçlü bir konuma gelen Barzani aşiretinin, beslendiği dış desteğin yanı sıra sahip olduğu marjinal yapısal özelikleriyle halen pek çok soru işaretini taşıdığı vurgulanan tezde, Barzanilerin tarihi boyunca manevi değerlerden faydalanmayı esas alan güçlü bir iktidar hırsıyla ön plana çıktığı vurgulanıyor.

Anlaşılması güç ve doğal olmayan bir tarzda Mola Mustafa Barzani ile
birlikte aşiretin ayrılıkçı Kürt hareketinin lider aşireti konumuna yükseldiğine
dikkat çekilen tezde, Irak'ta İngilizler tarafından kullanılan daha sonra gözden çıkarılan aşiretin gittikleri İran'da Rusya'nın himayesine girdikleri
kaydediliyor.

Gelişen olaylar karşısında bir müddet İran ve Irak topraklarında dolaştıktan
sonra 16 Haziran 1947'de Sovyetler Birliği'ne sığınan Barzani yandaşlarının
Stalin döneminde bir askeri kampta denetim altında tutulduğu ve temkinli
yaklaşıldığı anlatılan tezde, Stalin'in ölümünün ardından iktidara gelen Kruşçev döneminde bu bakışın değiştiği bildiriliyor.

Sovyet desteğindeki General Abdülkerim Kasım'ın Irak'ta darbe yapıp iktidarı ele geçirdiği 1958 yılına kadar Rusya'da kalan Barzani ve adamlarının,darbeden sonra Kasım'ın daveti üzerine Irak'a geri döndükleri anlatılan tezde, Mola Mustafa Barzani'nin partinin yeniden başkanlığına getirildiği ve 1960 yılında tekrar isim değiştiren partinin bugünkü şekliyle KDP'ye dönüştüğü belirtiliyor.

İLK SIĞINDIKLARI ÜLKE

Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Ethem Atnur, Barzanilerin tarih boyunca emperyalist güçler tarafından kullanıldığını belirterek, ''Mesut Barzani, birçok defalar satıldıklarını unutmamalı'' dedi.

Şeyh Ahmet Barzani ve adamlarının 1930'lu yıllarda Türkiye'ye sığındığını
hatırlatan Atnur, ''Muş'ta kalan Barzanilere Türkler en iyi şekilde bakmışlardır. Bölgeden ABD gittiğinde yine sığınacakları tek yer Türkiye olacaktır'' dedi.