BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.429,86
HABER /  GÜNCEL

Bartın'da maden ocağı göçtü 2 Çinli işçi öldü

Bartın'ın Amasra ilçesinde kömür ocağında göçük meydana geldi. Zonduldak'ta ise ocakta iş kazası ölümle sonuçlandı.

Abone ol

Bartın'ın Amasra ilçesinde özel kömür işletmesine ait maden ocağında galeri açma çalışması sırasında göçük meydana geldi.

İKİ ÇİNLİ ÖLDÜ

AFAD ekipleri, Tarlaağzı köyü mevkisindeki maden ocağında galeri açma işinin yürütüldüğü eksi 300 kodunda meydana gelen göçükte mahsur kalan Maoshun Yang'ın (38) ve Shoujle Sun'un (37) cesedine ulaştı. Göçüğün altında yaralı kurtarılan Çinli hastanede tedavi ediliyor.

MÜHÜRLÜ OLMASINA RAĞMEN ÜRETİMDEYDİ İDDİASI

Mühürlü ocaktaki üretimin kazaya davetiye çıkardığı iddia edildi. Valililik ve kaymamaklım olayla ilgili açıklama yaptı.

Zonguldak'ta kömür ocağında ölülmü kaza

Zonguldak’ın Kilimli İlçesi’ne bağlı Gelik Beldesi’nde kömür ocağında göçük ihbarı, iş kazası çıktı. Maden işçisi Mustafa Turan ocak içinde vagonun çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, Türkiye Taşkömürü Kurumu sınırları içerisinde bulunan 18 Nolu rödevanslı sahada Cesur Madencilik'e ait taşeronun işlettiği ocakta, vinç halatının kopması sonucu işçilerden Mustafa Turan'a vagon çarptığı belirtildi.

İş kazasında Turan'ın hayatını kaybettiği, cenazesinin de morga kaldırıldığı anlatılan açıklamada, "Kentimizde göçük yaşandığı ve iki işçinin mahsur kaldığı iddiaları ise gerçeği yansıtmamaktadır" ifadesi kullanıldı.

Göçük, sabaha karşı 04.30 sıralarında ilçeye bağlı Tarlaağazı Köyü mevkiinde özel bir maden ocağında yerin 300 metre altında meydana geldi. Çinli işçilerin galeri açma çalışması sırasında tavan çökmesi sonucu göçük göçük oluştu. 5 işçi kaçarak kurtulmayı başarırken, 3 işçi göçük altında kaldı. Kayaların arasındaki boşlukta kalan işçilerden 40 yaşındaki Shoupıng Sun, mesai arkadaşlarının çalışmasıyla yaralı olarak kurtarıldı. Sun, ambulansla Bartın Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

ÇİNLİ İŞÇİLER İŞ GÜVENLİĞİ İÇİN TEDBİRLERİN ARTIRILMASINI İSTEMİŞ

Diğer işçiler 37 yaşındaki Shoujle Sun ve 38 yaşındaki Maoshun Yang'ı kurtarmak için ise çalışma başlatıldı. Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekibi de kurtarma çalışmalarına katılmak üzere maden ocağına sevk edildi. Kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla AFAD ekipleri de maden ocağı önünde bekliyor.

Vali Seyfettin Azizoğlu, 00.00-08.00 vardiyasında galeri açma çalışmalarını yürüten 8 Çinli işçinin çalıştığı bölgede göçük meydana geldiğini söyledi. Vali Azizoğlu, "5 işçi durumu fark edip kaçarak göçükten kurtulmuş. Biri yaralı olarak kurtarıldı. Diğer 2 işçimizi kurtarma çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Öte yandan, madende çalışan Çinli işçilerin, Karaman'ın Ermenek İlçesi'ndeki maden ocağında meydana gelen kazadan sonra iş güvenliği tedbirlerinin artırılması için dün şirket yetkilileriyle toplantı yaptıkları ve taleplerini bildirdikleri öğrenildi.

VALİYE DÜN MÜHÜRLÜ OCAKTAKİ ÜRETİM SORULDU

Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu'na dün Amasra ziyaretinde, eksiklerin giderilmesi için mühürlenen Hema Madencilik'e ait ocakta üretime devam edildiği ve metan gazı oranının yükseldiği iddiaları soruldu. Bir gazeteci, Kaymakam Kadir Yener Eser'in makamında Vali Azizoğlu'na; "Madeni ziyaret ederek işçilerle görüştüm. İşçiler bana ocak içindeki metan gazı oranının yükseldiğini söyledi. Bunu kendi internet sitemde de haber yaptım. Mühürlü ocaktan çıkarılan 15 -20 TIR'lık kömürü de gözlerimle orada gördüm. İş güvenliği önlemleri alınmadan üretime devam edilen ocakta, Soma benzeri bir facianın yaşanması durumunda sorumlunun kim olacak." diye sordu.

Soru üzerine Vali Azizoğlu, ocakta üretimin durdurulduğunu doğrulayarak şu cevabı verdi: "Görülen eksiklikler giderilinceye kadar maden ocağındaki çalışmaların durdurulması talimatı verildi. Arkadaşlarımız da bu çalışmayı durdurdular. Eksikliklerin giderilmesi için de bir aya yakın bir zaman verildi. Verilen süre içerisinde yeni İş Güvenliği Yasası'na uygun şekilde çalışmaları yaparak eksiklikleri gidermesi istendi. Verilen süre sonunda tekrar kontrolü yapılarak ocağın faaliyetlerine devam edip etmeyeceğine karar verilecek. Süre bitiminde, karar merci yine bakanlık olacak."

ÜRETİM OLMAKSIZIN ÇALIŞILMASINA İÇİN VERİLDİ

Amasra Kaymakamı Kadir Yener Eser de, Vali Azizoğlu'na ek olarak "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın talimatlarını yerine getirdik. Bundan bir ay önce eksikliklerin tamamlanması için mühürleme kararı geldi. O talimat Kaymakamlığımızca uygulandı. Daha sonra eksikliklerin giderilmesi için üretim olmaksızın orada çalışılmasına izin verildi. Şu an verilen bir ay sürenin sona ermesi bekleniyor. Bir ay süre sonunda çalışıp çalışmayacağı üretim yapıp yapmayacağı daha sonra değerlendirilecek.” şeklinde açıklama yaptı.

Gazetecinin ısrarla ocakta üretim yapıldığını söylemesi üzerine ise Vali Azizoğlu, Kaymakam Eser'e dönerek, "Oraya bir bakalım." şeklinde talimat verdi.

madennn.20141101150835.jpg