BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Barlas'tan Vahdettin yorumu

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in Padişah Vahdettin hakkındaki yorumları gündemdeki yerini koruyor. Mehmet Barlas'ta tartışmalara katıldı. Barlas farklı düşünüyor.

Abone ol

Mehmet Barlas Vahdettin ile ilgili tartışmalara farklı bir yorum getirdi:
Barlas köşe yazısında bunu sorguladı ve meslektaşı Yılmaz Çetiner'e destek verdi:

Yazı Mehmet Barlas
Kaynak:  



Tarihte duruma göre herkes hain olabilir mi?

Uzak ve yakın tarihimizin bütün aktörlerinin isimlerini bir kağıda yazıp, " Kimler haindi, kimler kahramandı " diye bunları değerlendirmeye kalksak, kim bilir ne çarpıcı sonuçlar çıkardı.
Örneğin Fatih'in Sadrazamı Çandarlı Halil Paşa, İstanbul'un fethini engellemek için Bizans'la işbirliği yapmış mıydı acaba? Ya da Şehzade Cem'i ellerinde tutup serbest bırakmasınlar diye, Bodrum'u Sen Jan şövalyelerine üs olarak veren Padişah 2'nci Beyazıd, hain miydi, yoksa devletin istikrarını koruyan bir vatansever miydi? Hatırlayın.. Baltacı Mehmet Paşa hakkında kararımızı henüz vermiş değiliz.
Bazılarına göre Baltacı Prut'ta Rusları yenen, sonra da Çariçe Katerina'yı çadırına atan bir kahramandır.
Ama Ruslar da, " Baltacı çadırda Katerina'ya elini bile sürmedi. Katerina ona rüşvet olarak mücevherlerini verdi ve böylece Rus ordusunun imha edilmesini önledi " diyorlar.
Tanzimat'ın büyük devlet adamlarının hepsi (Reşit, Fuad, Ali Paşalar) ya " İngilizci " ya da " Fransızcı " diye tasnif edilmezler mi? Nedim Paşa'ya bazıları " Nedimov " demezler mi Ruslarla yakınlığından ötürü? Bugün bile birileri sürekli hainler listeleri yapmıyor mu mesela? ABD ile uyumlu olanlar, AB ile uyumlu olanlar, Kıbrıs'ta çözüm arayanlar, Güneydoğu'ya siyasi çözüm üretmeye çalışanlar, yabancı sermayeye yol açanlar, özelleştirmeciler, v.b.
Cumhuriyet'in ilk döneminde sadece Osmanlı Hanedanı değil, Sevr'i imzalayanlar da, İttihatçılar da hain değil miydiler Ankara'ya göre? Mustafa Kemal Sayıl'ın " Bir İş Bankalı'nın Öyküsü "nü okurken öğrenmiştim.
2 Mart 1949'da Sütlüce'de, Eminönü ve Sirkeci'yi de sarsan büyük bir patlama oluyor. Patlamanın olduğu yer Nuri Killigil Paşa'ya ait olan silah ve cephane imalathanesidir.
Peki kimdir bu Nuri Killigil Paşa? Nuri Killigil, Enver Paşa'nın kardeşidir. Makine Kimya'dan patlayıcı hammaddeleri alıp, Sütlüce'de bunlarla üretim yapmaktadır.
Ecevit de, Vahdettin'in sadrazamı Tevfik Paşa'nın İstanbul'daki köşkünde yaşadığını anlatmıyor mu? Yani zordur kimin hain, kimin vatansever olduğuna karar vermek. Örneğin Nazım Hikmet yıllarca komünist olduğu gerekçesiyle hapis yattıktan sonra Rusya'ya kaçınca hain oldu mu, olmadı mı? Bülent Ecevit'in " Vahdettin hain değildi " cümlesi ile başlayan tartışma çığırından çıkmak üzere. CHP de " Biz Vahdettin hakkında Atatürk gibi düşünüyoruz " açıklaması ile, bu tartışmayı zıvanasından iyice çıkardı.
Bence tartışmayı, sevgili arkadaşım ve meslektaşım Yılmaz Çetiner, Milliyet'teki yazısı ile rayına oturtmuş. Şöyle demiş özetle:
- O günlerin ağır şartları içinde Atatürk de " Hain, sefil " demiş olabilir. Ama aynı kelimeleri bir düşünün, kimler kimler için söylemedi... Sultan Vahdettin bence vatan haini değil, yetenekleri olmayan aciz hasta bir padişahtı. Günün ağır şartları da üzerine binince Vahdettin yanlışlar yaptı bocaladı... Koskoca imparatorluk daha kolay çöktü. Ama pırıl pırıl, genç, güçlü Türkiye Cumhuriyeti çıktı ortaya. Böylesi daha iyi ol du...