BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,00
HABER /  DÜNYA

Barış Elçilerinin tek ümidi Mübarek!

Nuveybe limanına geçişlerine izin vermesi için bekleyen 1400 kişinin tek ümidi Mısır lideri Hüsnü Mübarek...

Abone ol

Gazze'ye gitmek üzere yaklaşık 3 hafta kadar önce yola çıkan ''Filistin'e Yol Açık'' uluslararası konvoyunun Akabe Körfezi'nden Nuveybe limanına geçişlerine izin vermesi için yaklaşık 1400 kişi, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e başvurdu.

Mübarek'e hitaben bir mektup kaleme alan Özgürlük Konvoyu yolcuları ve destekçileri, "Eğer tüm girişimlerimiz iptal olursa, yalnız Gazze'deki Filistinliler değil, binin üzerinde yabancı da haksız yere zarar görecek" dediler.

Londra'dan başlayıp yaklaşık 3500 kilometre yol kat eden konvoy, Mısır'ın topraklarından geçişine izin vermemesi nedeniyle halen Ürdün'ün Akabe kentinde beklemesini sürdürüyor.

Uluslararası Dayanışma Hareketi'nden verilen bilgiye göre, 43 ülkeden 1362 kişi adına yazılan mektupta, barış için çabalayan bu insanların Mısır'a herhangi bir sorun çıkarmak ya da bir çatışmaya neden olmak için gelmedikleri vurgulanarak, "Biz buraya, Gazze'deki Filistinliler de dahil, tüm insanların onurlu bir şekilde yaşamak için ihtiyaçları olan kaynaklara ulaşmaları gerektiğine inandığımız için geldik" denildi.

Mısır'ın kendilerine gereken misafirliği göstereceğine ve bu amacı destekleyip, toprakları üzerinden Gazze'ye ulaşılmasına yardım edeceğine inandıklarını vurgulayan barış eylemcileri, adalet ve insan haklarına inanan kişiler olarak, sadece ve sadece İsrail'in ezici ablukası altındaki Gazzelilerle dayanışma amacıyla, kıt kaynaklarıyla bu konvoya katıldıklarını belirttiler.

Aralarında doktor, avukat, öğrenci, öğretim üyeleri, şairler ve müzisyenlerin bulunduğunu, genç veya yaşlı, Müslüman, Hristiyan, Yahudi, Budistler ve diğerleri dahil, her dilden ve dinden kişinin yer aldığı kaydedilen mektupta, bu konvoyun Gazze'deki sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte düzenlendiği ifade edildi.

Binlerce dolarlık tıbbi yardım, okul gereçleri, çocuklar için kışlık giysiler taşıdıklarını vurgulayan konvoy mensupları, tüm bunlar yanı sıra asıl olarak Gazze'deki Filistinlilerin moral desteğe ihtiyacı olduğunu dile getirdiler ve "Biz, Gazzelilere acılarını artıran operasyonun bu zor yıldönümünde destek vermek için geldik" dediler.

Bu girişimin başlangıcında Mısır büyükelçiliklerinin de kendilerine destek verir şekilde davrandığını, katılımcılar hakkında bilgiler istendiğini hatırlatan mektup sahipleri, istenen her tür soruya cevap verdiklerini, aylardır Mısır hükümetinin geçişlerini sağlayacağı beklentisiyle çalışmalar yaptıklarını ve cevap beklediklerini kaydettiler.

Zamanın daralması nedeniyle yürüyüş başlatmak durumunda kaldıkları ifade edilen mektupta, Gazze'deki sivil toplum kuruluşlarının da aylardır bu yürüyüşü organize etmek için çaba gösterdikleri, toplantılar, atölyeler, konserler hazırladıkları hatırlatıldı.

"Eğer Mısır hükümeti Gazze Özgürlük Yürüyüşü'nü engelleme kararı alırsa, tüm bu çalışmaların ve harcanan paraların boşa gideceği" kaydedilen mektupta, "İş bununla da bitmiyor. Artık oyunun burasında bu kadar insanın Mısır'a gitmesine engel olmak istesek bile mümkün olamaz. Dahası, çoğunun Mısır'da önceden kararlaştırılmış bir buluşma noktasına ulaşıp hep birlikte Gazze sınırına yönelmenin ötesinde başka bir planı yok. Bu planlar iptal edilirse, yalnızca Gazze'deki Filistinliler değil, kafalarında soylu duyguların ötesinde bir şey olmayan 1000'in üzerinde yabancı da haksız yere zarar görecek" denildi.

Mektupta, Mübarek'ten Gazze Özgürlük yürüyüşçülerine izin vermesi ve böylece konvoydakilerin 31 Aralık'ta Gazze'dekilerin yürüyüşüne katılmalarını sağlaması istendi.

"GAZZE'YE SADECE 4 SAAT UZAKTAYIZ"

Grubun önderliğini yapan İngiliz milletvekili George Gallowey de, konvoyun Gazze'ye geçişini engelleyen Mısır'ı eleştirirken, Mübarek'ten kendilerine yardımcı olmasını istedi.

Gallowey, basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Hepimiz için acayip bir Noel oldu bu. Akabe'de yüzlerce kişi, 210 araç, Gazze'dekilerin ihtiyacı olan tonlarca yardımla takılıp kaldık. Ürdünlü dostlarımız bizi beslemek, ağırlamak için ellerinden geleni yapıyorlar" dedi.

Çok karmaşık bir durumla karşı karşıya olduklarını dile getiren Gallowey, bundan sonra nasıl bir yol izleyeceklerini henüz bilmediğini vurgularken, Mübarek'ten Nuveyba'ya geçişlerine izin vermesini istedi ve "Gazze'den sadece 4 saat kadar bir uzaklıktayız" diye konuştu.

Mısır'ın iktidardaki Ulusal Demokratik Parti milletvekillerinden Macid Botros ise, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "kritik bir bölge" olarak nitelendirdiği İsrail-Mısır sınırından geçecek 250 kadar kamyondan bahsedildiğini vurgulayıp, "Teknik olarak buna izin vermek çok zor" dedi.

Botros, bu kamyonların Mısır güvenlik kuvvetleri için büyük bir sızma problemi yaratabileceği iddiasında bulundu. Ancak yolcular, konuştukları Mısırlı yetkililerin kendilerine bunun bir yardım konvoyu olmaktan çok, "siyasi konvoy" olduğunu söylediklerini, bütün sorunun buradan kaynaklandığını savundular.