BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.438,72
HABER /  GÜNCEL

Yurtdışındaki eserler geri istenecek

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay kararlı: Yurt dışında bulunan kültürel eserlerimizi geri isteyeceğiz...

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin tarihi değerleri arasında görkemli yapılar ve yapı parçaları bulunduğunu, bunların dünya müzelerinin önemli kısmını oluşturduğunu belirterek, ''Her objenin kendine ait olduğu yörede sergilenmesi anlayışıyla bunları geri isteyeceğiz'' dedi.

Bakan Ertuğrul Günay, Akdeniz Turistik Otelciler Birliğinin (AKTOB) 25. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla dün geldiği Antalya'dan bugün Demre ilçesine gitti.

Günay, Demre Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek'i ziyaret ederek, kısa süre görüştü. Görüşmede Demre İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Bayraktaroğlu da hazır bulundu.

Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Günay'a, Demre'deki Andriake Liman Kenti ve Myra Antik Kenti kazılarını yürüten Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik'in bir süre önce gazetecilere yaptığı ''Demre'den 1087 yılında İtalya'nın Bari şehrine kaçırılan Noel Baba'nın kemikleri geri getirilmeli, Demre'deki mezarına konulmalı'' şeklindeki açıklaması hatırlatıldı.

Bunun üzerine Günay, Türkiye'den geçmiş yıllarda çeşitli biçimlerde, haksız şekilde yurt dışına çıkarılmış çok sayıda tarihi değer bulunduğunu, bunların arasında Noel Baba'nın kemiklerinin de yer aldığını söyledi.

Günay, ''Tarihi değerlerimiz arasında görkemli yapılar ve yapı parçaları da var. Bunlar dünya müzelerinin önemli bir kısmını oluşturuyor. Her objenin kendine ait olduğu yörede sergilenmesi anlayışıyla bunları geri isteyeceğiz'' dedi.

Noel Baba'nın kemiklerinin geri istenmesinin haklı bir talep olarak gördüğünü belirten Günay, şöyle devam etti:

''Tabii ki geri isterken bizim bunları dünyaya gerekli biçimde sergileyebileceğimiz, sahiplenebileceğimizi de hissettirmemiz gerekiyor. Buna uygun bir gayret içindeyiz. Müzelerimizi, arkeolojik alanlarımızı daha fazla sahiplenmeye, bu talebimizin haklılığını dünyaya anlatmaya çalışıyoruz. Kısa vadede bunları gerçekleştireceğimize inanıyorum.''

Bir gazetecinin Noel Baba'nın kemiklerinin ne zaman isteneceği sorusunu ise Günay, ''Bunu bilim adamı arkadaşlarımla tartışmam gerekir. Elimizde hazır bir takvim yok'' diye yanıtladı.

Bakan Günay, başka bir soruyu yanıtlarken de 2010 yılı tanıtım ihalesinin yapıldığını, ocaktan itibaren dünya çapında tanıtım faaliyetlerine başlanacağını bildirdi.

Ertuğrul Günay, şunları kaydetti:

''Hemen arkasından Berlin ve Moskova fuarları var. Bunlara katılacağız. 2009 yılını artıyla kapatan, önemli turizm ülkesi olarak tekiz. Bu önemli bir başarı. Bu başarıyı sürekli kılmaya çalışıyoruz. Her yerde söylüyorum, kişi başına düşecek geliri artıracak politikalar geliştirmeye çalışıyoruz. Asıl hedefimiz bu.''


26 Aralık 2009, Cumartesi
| Gönder | Yazdır




Son Dakika - GündemBölümündeki Diğer Başlıklar
21:24 Türkiye'nin yurtdışındaki müzelerde bulunan tarihi eserleri geri istenecek
20:41 Engelli öğrenciler, resim ve el sanatları sergisi açtı
20:40 Didim'deki trafik kazasında 5 kişi yaralandı
20:34 'Gezi turlarını engelleriz' diyerek Türkler'e casusluk yaptırmışlar
20:33 Yüksekova'da 4 kişi gözaltına alındı
20:27 Türkan Bebek'in anmasına binlerce kişi katıldı
20:15 Şişli Adliyesi önünde patlama
20:15 Futbolcular yedikleri yemekten zehirlendi
19:56 Torunlarına bakamayan gelini ve oğlunu şikayet etti
19:55 30 kaçak yakalandı


Bölümün en çok okunan haberleri



En sağlıklı ve sağlıksız meslekler

Özel Kuvvetlerde 8 gözaltı

İstanbul'un göbeğinde 'Kalaşnikoflu' cinayet

Arınç'ı takip eden Albay, Kuvvacı Özoğlu ile irtibatlı çıktı

Sivil savcılara fiziki direniş

Gazetecilere açılan davalar sindirme operasyonuna dönüşüyor

Başörtülüye seminer bile yasak

Ergenekon sanığından savcı ve hakimlere tehdit: Suikasta uğrayacaksınız

Habur'daki ölüm tarlalarının yerini biliyorum

Başbuğ Başbakanlıkta; Arınç da giriş yaptı



En çok okunan 10 haber



En sağlıklı ve sağlıksız meslekler

Özel Kuvvetlerde 8 gözaltı

İstanbul Sosyoloji'de rezalet

İstanbul'un göbeğinde 'Kalaşnikoflu' cinayet

Beren Saat, filminin galasına niye katılmadı?

3G ile gelen büyük tehlike

Arınç'ı takip eden Albay, Kuvvacı Özoğlu ile irtibatlı çıktı

Sivil savcılara fiziki direniş

Baykal'a dergahta 'Dersim' protestosu

Alkol alıp polise hakaret eden vekile ihraç yolu


HAVA DURUMU İL SEÇ ▼
İstanbul
Bugün Pazar Pazartesi

16

10/16

12/15


İmsak 05:47
Güneş 07:21
Öğle 12:12
İkindi 14:28
Akşam 16:50
Yatsı 18:17


Dünya Namaz Vakitleri
Adana Adıyaman Afyonkarahisar Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kilis Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Şanlıurfa Siirt Sinop Şırnak Sivas Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak Şehir Seçiniz












Copyright© 1995-2009 Feza Gazetecilik A.Ş.


bilge2


Haberi PaylaşXSelect from these web-based feed readers:

AOLBloglinesGoogle ReaderMy MSNNetvibesNewsisfreePageflakesTechnoratiYahoo
No matching services.
.netShoutout100zakladokA1‑WebmarksAdifniAeroAIM ShareAmazonAmen Me!AOL MailArtoAskAviary CaptureBaiduBeboBit.lyBizSugarBleetboxBlinklistBlipBloggerBloggyBlogmarksBobrdobrBonzoBoxBordomBox.netBrainifyBryderi.seBuddyMarksBuzzCamyooCare2CiripCiteULikeClassicalPlaceClickazooColivia.deConnoteaCOSMiQDeliciousDesignBumpDesignmooDiggDiggitaDiglogDigoDiigoDipdiveDoMelhorDoowerDostiDotNetKicksDropjackDzoneEdelighteKudoseLert GadgetEmbarkonseuCliqueiEvernoteFabulously40FacebookFarkFarkindaFAVableFavesFavorilerFavoritusFlakerFloss.proFnewsFolkdFresquiFriendFeedFriendsterfunPfwispGabbrGacetillaGamesNGlobalGrindGluvSnapGmailGoogleGoogle ReaderGraveeGrumperHaber.gen.trHacker NewsHadash HotHatenaHazarkorHedgehogs.netHelloTxtHEMiDEMiHipstrHitmarksHot BookmarkHotklixHotmailHTML ValidatorHyvesIdenti.caInstapaperInvestorLinksJamespotJumptagsKaboodleKaevurKiRTSYKledykoornkKudosLaaikitLibrerioLink NinjaLink-a-GogoLinkedInLinkuj.czLiveLivefavorisLiveJournalLunch.comLynkiMecchomeinVZMemori.ruMenéameMindbodygreenMister WongMixxMultiplymyAOLMylinkvaultMySpaceN4GNetLogNetvibesNetvouzNewsTrustNewsvineNujijOKNOtizieOneviewOrkutOsmosusOyylaPDF OnlinePhoneFavsPimpThisBlogPing.fmPlanypusPlaxoPlurkPolladiumPosterousPrintFriendlyPropellerPushaQuantcastRead It LaterRedditScoop.atSegnaloSekomanShavehShe Told MeSimpySlashdotSmak NewsSodaHeadSonicoSpeedtileSphinnspringpadSpruzerSquidooStartaidStartlapStrandsstudiVZStuffpitStumbleUponStumpediaStylehiveSurfpeopleSvejoSymbalooTagzaTechnoratiTellMyPoliticianThisNextTip'dTransferrTranslateTulinqTumblrTusulTweetMemeTwitterTypepadViadeoVirbVyoomWebnewsWhois LookupWindy CitizenWireFanWordpressWorioWovreWykopY! BookmarksY! MailYammerYardbarkerYazdırYazzemYiggYoolinkYorumcuyumYoubookmarksYouMobSuggest a service »
Bütün yaptıklarını
Mesajınız gönderildi! Share again.
Kime: (E-posta adresi)
Kimden: (E-posta adresi)

Mesaj: (İsteğe bağlı)

255 karakter sınırı
AddThisHaberi PaylaşMake sharing easier with AddThis for Internet Explorer.

FavorilerYazdırFacebookTwitterGoogleLiveMySpaceOyylaAskDeliciousDigg