BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Barguti: Halk direnişinin zamanı

İsrail'de on yıldır cezaevinde tutulan El Fetih liderlerinden Mervan Barguti, İsrail'e karşı yeni bir halk direnişi dalgasının zamanının geldiğini söyledi.

Abone ol

El Fetih hareketinin cezaevindeki liderlerinden Mervan Barguti İsrail'e karşı sivil direniş çağrısı yaptı.

Barguti İsrail'deki Hadrim cezaevinden yolaldığı mesajda "büyük çaplı bir halk direnişi bu aşamada halkımızın çıkarlarına hizmet edecektir" dedi.

Barguti ayrıca Filistin Özerk Yönetimi'ni de derhal İsrail ile işbirliğine son vermeye çağırdı.

Mervan Barguti 2004 yılında bir İsrail mahkemesi tarafından beş kişinin öldürülmesinden sorumlu tutularak mahkum edilmişti.

Fakat bu mahkeme Barguti'nin Filistin'de herkes tarafından tanınan bilinen bir isim haline gelmesine ve bütün Filistin siyasi hareketlerinin desteğini almasına da yol açtı.

Bir gün serbest bırakılırsa, Barguti'nin Filistin Özerk Yönetimi Başkanlığı'nda Mahmut Abbas'ın yerini almaya en güçlü aday olacağı düşünülüyor.

"Bir hayal pazarlanıyor"

Batı Şeria'daki El Fetih örgütlenmesinin eski lideri ve onun silahlı kolu Tanzim'in eski komutanı Mervan Barguti bu çağrıyı İsrail cezaevlerindeki onuncu yılının dolmasına kısa bir süre kala yaptı.

Binlerce Filistinlinin bu hafta Toprak Günü'nde İsrail'in toprak ele geçirme politikalarını protesto için sokaklara dökülmesi bekleniyor.

Barguti, "İşgalin son bulabileceği ve pazarlıklar yoluyla devlet kurma hedefine ulaşılabileceği gibi bir hayali pazarlamayı bırakın, bu strateji feci şekilde başarısızlığa uğradı" dedi ve sürdürdü.

"Şunun anlaşılması gerekiyor: Yahudi yerleşimleri iki misline genişlerken, İsrail'de barışın muhatabı yoktur."

Barguti, "Mümkün olan her yola başvurarak işgale karşı koymak Filistin halkının hakkıdır ve işgal 1967 sınırları üzerinde odaklanmalıdır" ifadesini kullandı.

Filistin yönetimine de mesaj yollayan Barguti İsrail ile her türlü ekonomik bağın ve güvenlik ilişkisinin derhal durdurulması ve barış anlaşması yerine Filistinliler arası birlik ve uzlaşmaya odaklanılması çağrısı yaptı.

Barguti, buna karşılık geçen yıl ABD tarafından BM Güvenlik Konseyi'nde engellenen Filistin'in devlet statüsünün tanınması konusunda yeniden girişimde bulunulmasını da istedi.

Mervan Barguti, Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas'ı Birleşmiş Milletler ve ajanslarına yönelmeye çağırdı.

Ramallah'da 2002 yılında İsrail askerleri tarafından gözaltına alınan Mervan Barguti 26 kişinin ölümünden sorumlu tutularak İsrail mahkemesine çıkarılmış ancak dava boyunca İsrail mahkemesinin meşruiyetini kabul etmediğini söylemişti.

Avukatları da Barguti'nin siyasi bir lider olduğunu ölümlerden sorumlu olmadığını söylediler.

Mahkeme 2004 yılında "4 İsrailli ile bir Yunan dinadamının öldürülmesi, cinayete teşebbüs, ve terör örgütü üyeliği"nden hüküm giydi.

Mahkeme Barguti'nin diğer 21 ölümden de sorumlu olduğunu gösteren yeterli kanıt bulunmadığı kararına vardı.

Barguti cezaevi hücresinden de etkili olmaya devam etti. 2003 yılında Filistin milis grupları arasında kısa süren bir ateşkes anlaşmasına varılmasında, ve onu izleyen bir çok anlaşmada aracı rolü oynadı