BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.470,25
HABER /  GÜNCEL

Barbaros lar yuvaya dönüyor

Gölcük’ten yola çıkan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, dört gemisi ile birlikte son durağı olan Port Sudan limanını 16-20 Haziran tarihleri ...

Abone ol

Gölcük’ten yola çıkan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, dört gemisi ile birlikte son durağı olan Port Sudan limanını 16-20 Haziran tarihleri arasında ziyaret etti. Ziyaret sonrası Barbaros Türk Deniz Görev Grubunun yuvaya dönüşü başladı.
102 günlük Afrika seyri kapsamında 17 Mart 2014 tarihinde Gölcük’ten yola çıkan, 18 Mart tarihinde Çanakkale Zaferinin 99’uncu yıldönümünde Çanakkale şehitlerini selamlayarak dümeni Afrika’ya kıran Barbaros Türk Deniz Görev Grubu bütün Afrika kıtasını baştan sona dolaşarak 19’u Türk Deniz Kuvvetleri tarafından ilk defa ziyaret edilmek üzere 24 Afrika ülkesindeki 25 limanı ziyaret etti. Son liman ziyaretini 16-20 Haziran tarihleri arasında Sudan’ın Port Sudan limanına yaptı.
Tuğamiral Ali Murat Dede Komutasındaki TCG Gediz, TCG Oruçreis fırkateynleri, TCG Heybeliada Korveti ve TCG Yarbay Kudret Güngör Lojistik Destek gemilerinden oluşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, 16 Haziran tarihinde Port Sudan limanına yanaştı. T.C. Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın ve beraberindeki heyetle Sudan makamlarından oluşan kalabalık bir heyet tarafından karşılanan grup, ilk gün yapılan resmi ziyaretlerle faaliyetlerine başladı. T.C. Hartum Büyükelçisi ve Barbaros Türk Deniz Görev Grup Komutanı ile beraberindeki heyet tarafından Port Sudan Valisi, Garnizon Komutanı, Emniyet Müdürü, İstihbarat ve Güvenlik Başkanı, Deniz Üs Komutanı ve Liman Başkanı ziyaret edildi.
Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın, iki ülke arasındaki tarihten gelen güçlü ve derin bağa dikkat çekerek, Barbaros Türk Deniz Görev Grubunun icra ettiği ziyaretin sadece askeri bir ziyaret olmadığı, bu ziyaretin aynı zamanda diplomatik yönünün de olduğu, aynı zamanda kültürel yönünün de bulunduğu ve aynı zamanda iki ülke arasındaki kardeşliği pekiştirecek ve artıracak bir yönünün de bulunduğunu söyledi. Aydın, Türkiye’nin her zaman, kardeş ülke Sudan’ın yanında olduğunu belirtti.
Garnizon Komutanı Tümamiral tarafından yapılan basın açıklamasında, Barbaros Türk Deniz Görev Grubunun yapmış olduğu ziyaretin tarihi bir ziyaret olduğu belirtilerek, Türkiye-Sudan ilişkilerine ivme kazandıracak ve güçlendirecek bir ziyaret olduğu ifade edildi. Kendileri tarafından ziyaretin sadece askeri bir ziyaret olmadığı aynı zamanda diplomatik aynı zamanda kültürlerin buluştuğu bir kardeş ülke ziyareti olduğu belirtildi ve bu ziyaretle somut adımların atılması gerektiği ifade edildi. Garnizon Komutanı yaptığı açıklamanın sonunda, Hartum Büyükelçisi ve Barbaros Türk Deniz Görev Grubu tarafından kendilerine gösterilen yoğun ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti ve Türk Donanmasının son teknoloji ile donanmış böylesi gemilere sahip olmasından dolayı duyduğu memnuniyet ve hayranlığı ifade etti. İkinci gün faaliyetleri kapsamında Port Sudan stadyumunda Barbaros Türk Deniz Görev Grubu personeli ve Sudan Deniz Kuvvetleri personelinin oluşturduğu takımlar arasında bir futbol maçı yapıldı. 1-1 beraberlikle sona eren, dostluğun kazandığı karşılaşmanın sonunda Sudan askeri bandosu ve Barbaros TDGG bandosu tarafından konser verildi.
Barbaros Türk Deniz Görev Grubunun liman ziyareti süresince ikinci ve üçüncü günlerde TCG Heybeliada Korvetinde ve TCG Gediz Fırkateyninde T.C. Sağlık Bakanlığından görevlendirilen 1 doktor ve 2 eğitmen tarafından toplam 16 Sudanlı sağlık personeline Acil Müdahale Hizmetleri Eğitimi verildi. Eğitim sonunda sertifika almaya hak kazanan 16 Sudanlı sağlık personeline sertifikaları TCG Gediz Fırkateyninde düzenlenen törenle verildi.
Tören esnasında TİKA tarafından temin edilen ve Barbaros Türk Deniz Görev Grubu tarafından getirilen 10 adet tekerlekli sandalye ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere Kızıldeniz Sağlık Bakanlığı Temsilcisine ve Port Sudan Havaalanı Temsilcisine teslim edildi. Port Sudan Havaalanı Temsilcisi tarafından, havaalanında hiç tekerlekli sandalye bulunmadığı, bu açıdan Türkiye tarafından teslim edilen bu tekerlekli sandalyelerin kendileri için çok önemli ve anlamlı olduğu ifade edildi.
Liman ziyaretinin üçüncü günü akşamı ilk milli gemi TCG Heybeliada Korvetinde Sudan makamları, Sudan halkı ve bölgede yaşayan Türk vatandaşlarının iştirak ettiği bir resepsiyon verildi. Resepsiyon esnasında İstanbul’dan gelen mehter takımı tarafından TCG Gediz Fırkateyni helikopter platformunda bir gösteri yapıldı. Çalınan marşlara Sudan makamlarının da tempo tuttuğu görüldü.
20 Haziran günü sabah erken saatlerde Port Sudan limanından ayrılan Barbaros Türk Deniz Görev Grubunun yuvaya dönüşü başladı. İntikal rotaları üzerinde Deniz Haydutluğu ile Mücadele faaliyetlerine destek vermeye devam edecek olan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu yapacağı Süveyş Kanalı geçişinin ardından Akdeniz’e çıkacak ve personel ve ailelerinin özleminin son bulacağı 27 Haziran günü Gölcük’te yapılacak törenle karşılanacak.
(İHA)