BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,47
HABER /  DÜNYA

Barack Obama rahat bir nefes aldı

Obama, Demokratlar ve Cumhuriyetçi liderlerin günler süren tartışmaların ardından, borç limitinin yükseltilmesi ve bütçe kesintisi konusunda uzlaşmaya vardığını duyurdu.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Demokratlar ve Cumhuriyetçi liderlerin günler süren tartışmaların ardından, borç limitinin yükseltilmesi ve bütçe kesintisi konusunda uzlaşmaya vardığını duyurdu.

ABD Başkanı Barack Obama, borç limiti konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Başkan Obama, "Amerikan ekonomisi büyük bir zararın eşiğinden döndü" dedi. Demokrat ve Cumhuriyetçi liderlerin üzerinde uzlaşı sağladığı anlaşmaya göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde bütçede 1 trilyon dolarlık kesintiye gidilmesi hedefleniyor.

Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Cumhuriyetçi liderler arasında yapılan görüşmelerde de 14.3 trilyon dolarlık borçlanma limitinin kademeli olarak 2.2 trilyon dolar arttırılması üzerinde anlaşıldığı belirtiliyor.

BORÇLANMA TAVANI NEDİR?

ABD yönetimi, askerlerin maaşları, kredi faizleri ve sağlık giderleri dahil faturalarını ödemek için toplam borç miktarı konusunda yasal bir sınırlamayla karşı karşıya bulunuyor. Şu anda mevcut borçlanma tavanı 14,3 trilyon dolar. Bu borçlanma tavanına mayıs ayında ulaşıldı.
Borçlanma tavanını artırma yetkisi sadece Kongre'nin onayıyla olduğu için ABD Başkanı Barack Obama yönetimi daha fazla borçlanamıyor.

ABD'de borçlanma tavanı, Birinci Dünya Savaşı'nda hükümetin finans ihtiyaçlarının karşılanmasını basitleştirmek için ilk kez 1917 yılında uygulandı. O zamandan bu yana borçlanma tavanı onlarca kez yükseltildi.

Kongre ayrıca hükümetin harcama taahhütlerini ve vergi artırma yetkisini belirliyor. Bu Obama yönetiminin kazandığından fazla harcamasını ve aynı zamanda borçlanmasını imkansız kılıyor. Finansal kriz ve ABD'nin kırılgan ekonomik koşulları hükümetin harcamalarının artmasına yol açarken, vergi gelirleri beklentileri karşılamadı. Bu ise hükümetin borçlanma oranını artırarak bütçe açığının büyümesine sebep oldu.