BIST 9.998
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.396,98
HABER /  GÜNCEL

Bankacılık devinin hisseleri çöküşte

Türkiye'de Denizbank'ın ortağı olarak faaliyet gösteren Dexia Bankası'nın dün yüzde 10 gerileyen hisse fiyatları salı sabahı yüzde 37 daha değer kaybetti. Belçika hükümeti, 'gerekirse kurtarmaya hazırız' diyor.

Abone ol

Yunanistan'daki borç krizi nedeniyle riske girdiği düşünülen Fransa-Belçika ortaklığı Dexia Bankası'nın hisse fiyatları ikinci bir gün keskin biçimde düşmeye devam etti.

Bankanın pazartesi günü yüzde 10 değer kaybeden hisseleri salı günü sabah seansında yüzde 37 daha geriledi.

Belçika hükümetinden yapılan açıklamada, eğer gerekirse Dexia Bankası'nı kurtarmak için Belçika ve Fransa'nın harekete geçeceği açıklandı.

2008 yılındaki mali kriz sırasında da Fransa ve Belçika hükümetlerinin girişimiyle kurtarılan bankanın yönetim kurulu acil toplantı kararı aldı.

Dexia'nın derinleşen sorunlarının, Lüksemburg'ta bir araya gelen Avrupa Birliği maliye bakanlarının euro bölgesindeki borç krizine çözüm arayışı üzerinde baskıyı artırması bekleniyor.

Denizbank ortaklığı

Dexia, Türkiye'de Denizbank'ın ortağı olarak faaliyet gösteriyor.

Bankanın mali sıkıntılarını manşetten bildiren Financial Times gazetesi, Yunanistan, İtalya ve ekonomileri sorunlu diğer bazı Avrupa ülkelerine toplam 21 milyar euro'ya yakın kredi açmış olan Dexia'nın "bölünmeyi de kapsayabilecek stratejik seçenekleri görüştüğünü" duyuruyor.

Financial Times, sadece Dexia değil, diğer bankalar için de bankalar arası gecelik borçlanma işlemlerinde kaynakların kurumasının ciddi bir sorun yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

Aynı kaygılara yer veren Guardian gazetesi de Dexia hisselerinin üç ayda yüzde 50 değer kaybettiğine dikkat çekiyor.

Guardian, "Dexia'nın bazı kolları, yani fon yönetimi kolu, Türkiye'deki bankası ya da Fransız belediyelerine kredi veren Credit Local kolu, topyekûn bir parçalanmayı önlemek için ayrılabilir" diye yazıyor.