BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.402,98
HABER /  GÜNCEL

Bangladeş'te 152 askere idam cezası

İsyanla suçlanan yüzlerce asker, sivil mahkeme tarafından cinayet ve işkence gibi suçlamalar nedeniyle idam ve ömür boyu hapis cezalarına çarptırıldı. Ordunun, cezaların infazından yana olduğu belirtiliyor.

Abone ol

Bangladeş'te 2009 yılında meydana gelen sınır muhafızları isyanıyla ilgili olarak 152 asker idam cezasına çarptırıldı.

Çoğu sınır muhafızı olan 150'den fazla askere de ömür boyu hapis cezası verildi. 277 asker ise beraat etti.

Yargılanan 800 civarındaki sanığa askeri mahkeme 7 yıla kadar hapse mahkûm etmişti.

Sivil mahkemedeki yargılamada ise savcılık askerleri, maaş ve diğer sıkıntılarla ilgili 30 saatlik isyan sırasında cinayet, işkence, komplo gibi eylemlerden sorumlu tutuyordu.

Dakka'daki piyade karargahında meydana gelen olayda 57'si subay 74 kişi ölmüştü.

Olayın ardından 6 bine yakın ordu personeli, askeri mahkemeye sevk edilmişti.

Sanıkların kararları temyize götürme hakkı olmakla birlikte, BBC Bengalce editörü Sabir Mustafa, idam kararlarının infaz edilmemesinin ordunun tepkisine yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Zira, Başbakan Şeyh Hasina'nın ordu müdahalesinden önce isyancılarla müzakereye oturması, komutanlar ile hükümetin arasını açmıştı.

Yerel medya, ömür boyu hasip cezasına çarptırılanlar arasında Bangladeş Milliyetçi Partisi milletvekili Nasiruddin Ahmet Pintu ile yerel Avami Birliği lideri Turab Ali'nin de olduğunu belirtiyor.

İnsan hakları kuruluşları, tutuklu askerlerden en az 50'sinin hapiste öldüğüne dikkat çekerek, yargılamanın adil olmadığını belirtiyor. Bazı askerler ise firar etmiş durumda.