BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Balyoz'da da Kafes yöntemi

Balyoz’da gözaltı kararı uygulanmayan 25 generalin, Kafes soruşturmasında olduğu gibi, “savcılığa çağırılarak ifadesi alınacak”

Abone ol

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in soruşturma savcılarını görevden almasının ardından Balyoz soruşturmasının üçüncü dalga operasyonunda haklarında alınan gözaltı kararı uygulanmayan 25 generalin, Kafes soruşturmasında olduğu gibi, “davet” yoluyla savcılığa çağırılarak ifadelerinin alınacağı belirtildi.

“Balyoz Güvenlik Harekât Planı” soruşturması kapsamında geçtiğimiz pazartesi günü yapılan üçüncü dalga operasyonda, 25’i muvazzaf general, 53’ü muvazzaf subay, 20’si emekli toplam 98 asker hakkında arama ve yakalama kararı çıkmıştı.

Eski Ege Ordu Komutanı ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, eski GATA Komutanı emekli Tümgeneral Tuncay Çakan’ın da aralarında bulunduğu 14 emekli asker gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerin gözaltı işlemleri sürerken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Balyoz soruşturmasında görev alan Cumhuriyet savcıları Bilal Bayraktar ile Mehmet Berk’i görevden alarak yerine Murat Yöner ile Mehmet Ergül’ü atamıştı.

Gözaltı kararını alan garnizondaki askeri yetkililer, yazının altında Başsavcı Engin veya Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı’nın onayının olmadığını görünce işlem yapamayacaklarını bildirmişti. Durum, Başsavcı Engin’e telefonla bildirilmiş ve bilgisinin olup olmadığı sorulmuştu. Bunun üzerine Başsavcı Engin, Başsavcı Vekili Çolakkadı’yı aramış, talimattan onun da bilgisinin olmadığı anlaşılınca savcılar görevden alınmıştı. Görevden alınan savcıların, başsavcılıktan habersiz hazırladığı gözaltı listesinde ise 25 generalin bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Aralarında 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz, Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya’nın da bulunduğu 25 general hakkındaki işlemlere de ara verilmişti.

25 generalin, önümüzdeki günlerde “davet” usulüyle savcılığa çağırılacakları ve ifadelerini bu şekilde verecekleri öğrenildi.

 ‘KAFES’ USULÜ İFADE

25 generale uygulanacak “davet” usulü, daha önce “Kafes Eylem Planı” soruşturmasında da uygulanmıştı.

Kafes soruşturmasında ifadelerinin alınmasına karar verilen Deniz Kuvvetleri’nde yüksek düzeydeki komutanlıklardan biri olan Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ile Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, geçtiğimiz Şubat ayında “davet” üzerine İzmir Adliyesi’ne giderek özel yetkili savcılara yaklaşık 8 saat ifade vermişlerdi.

Savcılar, talimatla ifade aldıkları Sağdıç ve İlğar hakkında işlem yapmamış, oluşturulan sorgu tutanağını İstanbul’a göndermişti. Geçen ay mahkemece kabul edilen “Kafes” iddianamesinde Sağdıç iki numaralı, İlğar ise üç numaralı sanık olarak yer almıştı.

Koramiral Sağdıç, Balyoz‘da ifadesi alınacak komutanlar arasında da yer alıyor.