BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.508,49
HABER /  GÜNCEL

Balyoz'da 4'üncü savcı belli oldu

Balyoz Güvenlik Harekat Planı’na ilişkin soruşturmaya 4’üncü savcı olarak Süleyman Pehlivan atandı.

Abone ol

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen Balyoz Güvenlik Harekat Planı’na ilişkin soruşturmaya 4’üncü savcı olarak kamuoyunda Amirallere Suikast Soruşturması olarak bilinen soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Süleyman Pehlivan atandı. Balyoz Güvenlik Harekat Planı’na ilişkin soruşturmaya bakan diğer 3 savcı ise Mehmet Berk, Ali Haydar ve Bilal Bayraktar.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, bazı gazetelerde çıkan Balyoz Güvenlik Harekat Planı’na ilişkin soruşturmaya Hrant Dink Suikasti'ne ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay’ın koordinator savcı olarak atandığın dair haberelere ilişkin soruları yanıtladı.

Başsavcıvekili Turan Çolakkadı şunları söyledi:
"Son bir ayda en azından 100 savcı birbirlerinin yerine bakmıştır. Hastaneye gider, işi olur, izin alır. Kim bakacak, biz... O dediğiniz olayın özü şöyledir: Biz bütün soruşturmalarda ... Zekeriya Öz ile başlamıştık. Şimdi 18’i buldu. Çoğalttık. Azaltıyoruz. İfade alma sırasında 8’e çıkarıyoruz. Normal zamanda 2’ye indiriyoruz. Günübirlik de değiştiriyoruz. Biz o arkadaşa dediğiniz arkadaşa bir görev verdik. Hemen dilekçe ile başvurdu. 'Duruşma savcısıyım. Duruşma günü birşey oldu, bir şey geldi bunu benim yürütmem zor’ dedi. Bir görevlendirme yapmadan hemen geri kapattık. Herhangi bir görev yapmadı. Süleyman Pehlivan da görevli ama diyelim ki bir hafta sonra değişebilir başkasını veririz. Bunlar değişebilir. Çoğaltırız geri azaltırız. Belli zamanlarda çoğaltabiliriz, azaltabiliriz. Değiştirebiliriz. Bu rutin yaptığımız iş. Şu an 4 savcı görevli. Şu savcı bu savcı ben buna üzülüyorum. Burada 15 senedir 100’lerce savcı değiştirmişizdir. Hiçbir savcı arasında ayrım yapmam. Bütün mesele bazen belli örgütlerde çok sayıda görev almış ona göre diyoruz ama yoksa savcılar arasında bir ayrım yok. Zaten biliyorsunuz UYAP savcıları otomatik dağıtıyor. Başsavcıların bir yetkisi var bu otomatiğe müdahale edebilir. Normal de otomatik veriyor zaten ama biz arasıra bu çok sayıdaki büyük dosyalarda birden çok savcı olduğu için yazı yazarak da görevlendirilebiliyoruz. Çünkü UYAP’ın sistemi farklı. Soruşturmaların yüzde 99’una tek savcı veriyor. Böyle olunca da ekleme çıkarma yapıyoruz. Ergenekon denen soruşturmada da bir savcı yok. Zaman zaman 5’e çıkıyor. Yine ikiye iniyor. Bunda olağanüstü hiçbirşey yok."

Selim Berna Altay’a akşam Balyoz Güvenlik Harekat Planı’na ilişkin soruşturması görevlendirildiğinin 2 Mart Salı günü akşamı bildirildiğini söyleyen Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, Selim Berna Altay’ın ertesi gün sabah saatlerinde dilekçe verdiğini söyledi.

Olcay Seçkin’in emekliliğine ilişkin soruya ise "Onu bilemiyorum. Bir aylık izinde ama emeklilik dilekçesini vermişse İstanbul Sultan Ahmet’e vermiştir. Onu bilemiyorum" diye yanıtladı.