BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Balyoz sanığı paşaların hukuk oyunu

YAŞ'ta terfi ettirilmeyen üç generalin Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne açtıkları davada ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Abone ol

Emekli olmaları gereken Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Abdullah Gavremoğlu ve Tuğamiral Halil Helvacıoğlu’nun idari izinli sayıldığı ortaya çıktı.

Balyoz Darbe Planı davası nedeniyle haklarında yakalama kararı çıkartılan Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu ve Abdullah Gavremoğlu terfi için önce bağlı oldukları bakanlıklara başvurdular. Bugün gazetesinin haberine göre Ancak Mili Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı bu talepi yerinde bulmadı. Bunun üzerine 24 Ağustos'ta AYİM'e başvurdular. Ancak hukukçular, üç komutanın 30 Ağustos tarihi itibariyle emekli olduğuna dikkat çekti.

EMEKLİ OLMALARINA RAĞMEN TERFİ ARAYIŞI

Hukukçular “Bu generallerin görevlerine devam etmeleri için terfi işleminin kararname ile yapılması gerekiyor. 30 Ağustos tarihi itibarıyla böyle bir kararname bulunmadığı için bulundukları rütbenin bekleme süresi dolduğundan ve Şurada görev süreleri uzatılmadığından emekli edilmeleri gerekiyor" dedi. Bu arada sözkonusu komutanların bakanlıklar tarafından idari izinli sayıldığı belirlendi.

AYİM ZAN ALTINDA KALIR

AYİM, daha önce YAŞ kararıyla atılan askeri personelin taleplerini reddetti. Bu kararı gereği sözkonusu başvuruları esastan incelemeyeceği belirtildi. Şura kararlarına denetim yolunu açması halinde idarenin baskısı altında kaldığının ortaya çıkacağı dile getirildi.

Hukukçular referanduma sunulan Anayasa değişikliği paketinde dahi, YAŞ'ın terfi kararlarının yargı denetimi dışında tutulduğuna işaret ederek, “Buna rağmen haklarında ağır suçlamalar bulunan personeli, adeta hukuku dolanarak terfi ettirilmeye çalışılması ve bunun Silahlı Kuvvetler bünyesindeki bir Mahkemeye yaptırılması TSK’nın ve AYİM’in itibarını zedeler, bu kurumları zan altında bırakır" şeklinde konuştu.