BIST 10.270
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.394,48
HABER /  DÜNYA

Balyoz kararı hukuka göre değil....

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yargıtay’ın “Balyoz davası” kararına ilişkin, “Karar hukuka göre değil, konjonktüre göre bir karar olm...

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yargıtay’ın “Balyoz davası” kararına ilişkin, “Karar hukuka göre değil, konjonktüre göre bir karar olmuştur. Bu karar, AK Parti’nin var olabilmesi yönünde kendisine çok büyük bir destek sağlayacaktır” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Yargıtay’ın ‘Balyoz davası’ kararını değerlendirdi. Kararın hukuka, vicdanlara oturmadığını, vicdanları yaraladığını söyleyen Hamzaçebi, “Mahkeme sürecinde başlaya hukuksuzlukların Yargıtay tarafından görülerek bu hukuksuzlukların giderilmesi yönünde zayıf da olsa var olan umut kararla tamamen yok edilmiştir. Yargıtay’ın beraat kararlarını onanması veya bozma yönündeki kısmı, mahkumiyet kararlarının onanması bölümünün arkasındaki hukuka aykırılıkları örtmeye yetmemektedir” dedi.
Kararın gerekçesini oluşturan en önemli delil olarak bilgisayar ortamında bulunan dijital verilerin gösterildiğini dile getiren Hamzaçebi, “Bu delil üzerine hüküm inşa edilmiştir. Yargıtay da mahkemenin bu kararını aynen onaylamıştır. Bu delillerin doğru olmadığı, sonradan üretildiği gerek ulusal bilirkişiler gerekse uluslararası bilirkişiler tarafından açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Dolayısıyla bilgisayar ortamında sonradan üretilmiş dosyayı delil kabul etmek ve bu dosya üzerinde hüküm inşa etmek son derece yanlış olmuştur, hukuksuz olmuştur” değerlendirmesini yaptı.

“KARAR HUKUKA GÖRE DEĞİL KONJONKTÜRE GÖRE BİR KARAR OLMUŞTUR”
Balyoz davasında evrensel hukukun iki temel ilkesi olan adil yargılama ve masumiyet karinesinin ihlal edildiğini ileri süren Hamzaçebi, “Hukuksuzluğa hepimizin karşı çıkmamız gerek. Darbeye, darbeye teşebbüse nasıl karşı çıkıyorsak hukuksuzluklara da konu kim olursa olsun mutlaka karşı çıkmalıyız. Ama bu olayda hukuk maalesef çiğnenmiştir. Karar hukuka göre değil konjonktüre göre bir karar olmuştur. AK Parti’nin var olabilmesi, devam edebilmesi için böyle bir karara ihtiyaç vardı. Bu karar, AK Parti’nin var olabilmesi yönünde kendisine çok büyük bir destek sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Dershanelerin ruhsatlarının yenilenmemesi tartışmalarıyla ilgili olarak da Hamzaçebi, “Birden Türkiye’nin gündemine dershanelerin kapatılması yönünde bir düşünce getirildi. Dershanelerin ruhsatların yenilenmemesi anlayışını doğru bulmuyoruz. Dershane bir neden değil sonuçtur. Bu eğitim sistemi dershaneleri ortaya çıkarmıştır. Öyle anlaşıyor ki dershanelerin üzerinde siyasi baskı oluşturulmaya çalışılıyor” şeklinde konuştu.

CHP’DEN IRAK TEZKERESİ’NE “EVET”
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu’na bugün gelecek olan Irak Tezkeresi’nin sorulması üzerine, “CHP, olarak tezkereye “evet” oyu vereceğiz. Bu tezkere metni Kuzey Irak’tan Türkiye’ye yönelik olarak PKK tarafından yapılacak, yapılması muhtemel saldırılar nedeniyle gerektiğinde Kuzey Irak’a Türkiye’nin silahlı kuvvetler göndermesine yönelik bir gerekçeyle TBMM’den yetki talep ediliyor. Bu çerçevede tezkereye “evet” oyu vermeyi uygun görüyoruz” dedi.

“İÇ TASARRUFU ARTTIRMANIN YOLU BU DEĞİLDİR”
Kredi kartı harcamalarında sınırlandırma getirilmesiyle ilgili bir soru üzerine Hamzaçebi, “Elbette tasarruflar önemlidir. Ama tasarruflar konusunda da hükümetin yanıldığını söylemeliyim. Kredi kartlarına limit getirmek vatandaşa ‘tüketimini kıs’ demektir. İç tasarruflar bu şekilde artmaz. Buraya sınır getirmek vatandaşın geçim durumunu göz ardı etmek demektir. İç tasarrufu arttırmanın yolu bu değildir. Hükümet arzu ediyorsa bu konuda kendileriyle ortak çalışma yapabiliriz” şeklinde konuştu.
Hüseyin Çelik’in bir sunucuya yönelik eleştirisini de değerlendiren Hamzaçebi, “Başbakan ‘Kimseye yaşam tarzı dayatmıyoruz’ diyor. Sayın Başbakan bal gibi yaşam tarzı dayatıyorsunuz” dedi.
(İHA)