BIST 10.268
DOLAR 32,32
EURO 34,76
ALTIN 2.388,80
HABER /  DÜNYA

CHP’den tutuklu vekil teklifi

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “CHP olarak milletvekilleri yargılanmalıdır, ama tutuksuz yargılanmalıdır diyoruz. Bu anlayışla milletve...

Abone ol

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “CHP olarak milletvekilleri yargılanmalıdır, ama tutuksuz yargılanmalıdır diyoruz. Bu anlayışla milletvekillerinin her halükarda tutuksuz yargılanmasını sağlayacak bir yaklaşımın içindeyiz” dedi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında 13 Şubat tarihinden bu yana Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde inançlar ve özel hayatlar üzerinden ihraç ve tasfiye operasyonlarının yapıldığını söyleyen CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ısrarlı takipleri üzerine hükümetin Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinden son 6 ayda emeklilik ve istifa dilekçesi veren subay sayısının 224, astsubay sayısının 450 olduğunu, hakkında idari tahkikat ve disiplin soruşturması yapılan personelden 32 personelin emeklilik veya istifa dilekçesini verdiğini, ancak emeklilik veya istifa dilekçesi verenlerin hangi nedenle ayrılmak istediklerine dair bir kaydın bulunmadığını açıkladığını söyledi. Hükümetin vakayı kabul ettiğini söyleyen Kart, “Biz 800 kişi demiştik, hükümet ise son 6 ayda 674 kişinin emeklilik ya da istifa nedeniyle ayrıldığını kabul ediyor. Ancak bir taraftan da ısrarla karartma ve bilgi kirliliğini devam ettiriyor. Bir disiplinsizlik olayı varsa sicil amirlerinin bu soruşturmayı yapması gerekirken, İstihbarat Başkanlığı hangi sıfat ve yetkiyle devreye giriyor” diye konuştu.
Son 6 yılın sicil notu ortalaması 95 seviyesinde, 2012 yılı sicili 99 puan olduğu halde bir astsubay ve subayın “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin itibarını sarsacak şekilde ahlak dışı hareketlerde bulunduğu” gerekçesi ile Hava Kuvvetleri’nden neden ihraç edildiğini belirten Kart, “Türkiye’de doğrudan yaşam hakkını ve çalışma özgürlüğünü ortadan kaldıran ya da tehdit eden, özel hayata kişisel veriler üzerinden müdahale edilen bir dönem başlamıştır. Genelkurmay Başkanlığı’nın bu konulara cevap vermesi gerekir” dedi.

TUTUKLU VEKİLLER
Tutuklu vekillerle ilgili sorulara da cevap veren Kart, “Tutuklu vekiller olayını Anayasa çalışmaları esnasında sanki bir pazarlık kozu gibi dile getiren bir anlayış varmışçasına yorumlar yapıldığını görüyoruz. Bu kesinlikle yanlıştır. Anayasa çalışmalarında takvim sebebiyle Anayasa’nın tümüne yönelik olarak bir sonuca ulaşmamız çok zor. Bu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının anlamına gelmez. Yerel seçimlerden sonra bu çalışmaların sürdürülmesi kanısındayız. Yargı ağırlıklı bir çalışma yapılması gerektiği kanısındayız. Türkiye’nin toplumsal, sosyal barışı tehdit eden temel olayların başında yargıdaki mevcut yapılanma gelmektedir. Bunun en dramatik örneklerinden birisini Balyoz davasında gördük. 7 milletvekili gerçeği, Engin Alan’ın tutukluluk sıfatı tartışılır hale geldi. O milletvekillerinin durumu milli irade adına Türkiye adına bir ayıp tablosudur. CHP olarak milletvekilleri yargılanmalıdır, ama tutuksuz yargılanmalıdır diyoruz. Bu anlayışla milletvekillerinin her halükarda tutuksuz yargılanmasını sağlayacak bir yaklaşımın içindeyiz. Biz ısrarla 4’lü bir mutabakat diyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)