BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Balyoz Karargahın tepesine iniyor!

Dönemin genelkurmay başkanı Özkök ve halefleri Büyükanıt ve Başbuğ'un da ifadelerine başvurulması gündemde...

Abone ol

Balyoz davasıyla ilgili olarak eski genelkurmay başkanları Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un bilgisine başvurulması gündemde...

Sabah'tan Mutlu Çölgeçen'in haberine göre  Mart 2003'te Özkök Genelkurmay Başkanı, Büyükanıt Genelkurmay 2. Başkanı, Başbuğ ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı idi. Üç eski genelkurmay başkanının yanısıra dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın da bilgisine başvurulacağı belirtiliyor.

Balyoz darbe planı iddialarından ortaya çıkmasından sonra söz konusu plan seminerine ilişkin iki iddia gündeme geldi. Buna göre; 5-7 Mart 2003 tarihli plan seminerine katılan Genelkurmay temsilcisi, "rutin dışına çıkıldı" tespitinde bulundu. İkinci iddiaya göre de "rutin dışına çıkıldı" raporu dönemin Hilmi Özkök'ten gizlendi ve rapor resmi kayıtlara girmedi.

Hilmi Özkök, iddiaların ortaya çıkmasından sonra yaptığı açıklamalarda, "Söyleyeceklerim bu konuya el atmış savcıları çok etkileyecektir. Basında yer aldığı şekilde suç sayılacak şeyler bana sunulmadı" sözleriyle sessiz kalmayı tercih etmişti. Hilmi Özkök yaptığı bir başka açıklamada ise "Muhatap dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'dır" değerlendirmesinde bulunmuştu.

'HİLMİ PAŞA HAKLI'

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yalman da Özkök'ün bu açıklamasına karşılık "Olayları izliyorum. Hilmi Paşa haklıdır, o dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı ben olduğuma göre muhatap da benim" değerlendirmesinde bulunmuştu. Yalman açıklamasının devamında ise konunun ilgili komutanlar tarafından bilindiğini belirterek, "O dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı bendim. O işin muhatabı da benim. O dönemde İlker Paşa da (Başbuğ) kurmay başkanımdı. O da konuyu zaten yakından bilir" değerlendirmesinde bulunmuştu. Balyoz savcıları, yürütülen soruşturma sırasında plan seminerindeki görev pozisyonlarından dolayı Genelkurmay eski Başkanları emekli orgeneraller Özkök, Büyükanıt ve Başbuğ ile yine dönemin eski kara kuvvetleri komutanı emekli orgeneral Yalman'ı ifadeye çağırmamıştı.

196 sanıklı dava

"BALYOZ Planı" iddialarına ilişkin, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 196 sanıklı dava 16 Aralık'ta İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.