BIST 10.181
DOLAR 32,37
EURO 34,70
ALTIN 2.393,16
HABER /  GÜNCEL

Balyoz davasında şok eden yeni delil!

Gölcük Donanma Komutanlığı 'çuvalı'ndan Balyoz planı, Oraj, Suga, Sakal ve Çarşaf eylem planları çıktı.

Abone ol

Şantaj ve askeri casusluk soruşturması kapsamında aralık ayında Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan son aramalarda İstihbarat Şube Müdürlüğü'ndeki gizli bölmeden çıkan belgeleri arasında Balyoz planı, Oraj, Suga, Sakal ve Çarşaf eylem planları çıktı.

Savcılık, bu şok belgeleri Balyoz davasını yürüten mahkeme heyetine gönderdi. Balyoz davasının dün yapılan 7'nci duruşmasında mahkeme başkanı Ömer Diken, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'ndan gönderilen yazıyı okudu.

GÖLCÜKTEKİ ÇUVALLARDAN ÇIKAN BELGELER

12 Ocak 2011 tarihli savcılık yazısında 6 Aralık 2010'da Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramalarda ele geçirilen bazı belgelerin mahkemeye gönderildiği bildirildi. 43 klasör halinde Balyoz mahkemesine gönderilen belgeler arasında Balyoz planı, Oraj, Suga harekat planları ile Sakal ve Çarşaf eylem planlarının çıktığı belirtildi. CD içinde bulunan bu planların, Balyoz davasının konusu olduğu için İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği kaydedildi.

Donanmada ele geçirilen deliller, savcılığa ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından 3 Ocak 2011 tarihli yazı ile gönderildi. Emniyetin yazısında, soruşturmayı yürüten savcının talimatı üzerine çalışmaların Organize Suçlar ve Terörle Mücadele Şube Müdürlükleri'nce koordineli yürütüldüğü belirtildi.

Soruşturmada Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde yapılan aramada el konulan deliller arasında Ergenekon örgütü, Balyoz darbe planı soruşturmalarıyla ilgili bilgi ve belgelerin bulunduğu vurgulandı. Bu veriler üzerinde yapılan incelemelerde Balyoz soruşturmayla ilgili belgelerin bir kısmının dava dosyasındaki mevcut verilerle aynı olduğu, bir kısmının ise dosyada olmayıp yeni delil özelliği taşıdığı kaydedildi.

Emniyet'in yazısında, "Dosyadaki deliller Donanma Komutanlığında elde edilen verilerle karşılaştırıldığında Balyoz Harekat Planı, Sakal ve Çarşaf eylem planları, Oraj ve Suga harekat planları dahil olmak üzere Balyoz Harekat Planı kapsamındaki en önemli ve en kapsamlı çalışmaları içeren '2002- 2003 ve ÇALIŞMALAR- A' isimli dosyaların Balyoz dava dosyasındaki 11 no'lu CD'de olduğu gibi TDK marka 1 no'lu CD'de yer aldığı görülmüştür. 

İDDİANAME OKUNUYOR

Yeni delil niteliği taşıyan söz konusu belgeler tasnif edildiğinde Balyoz Harekat Planı'nın genelini, Oraj Hava Harekat Planı, Suga Harekat Planını, Sakal ve Çarşaf eylem planlarını, jandarma unsurlarının istihbarat faaliyetlerini doğrudan ilgilendirdiği ve mevcut bilgileri doğruladığı tespit edilmiştir" denildi.

Yazıya ek olarak birer klasör ve birer CD halinde Balyoz, Oraj, Sakal ve Çarşaf planlarıyla ilgili 2 klasör ve 1 CD'de de Suga Harekat Planı ile ilgili polisin tespitleri gönderildi.

"Jandarmanın istihbarat faaliyetleriyle ilgili tespitler" 2 klasör ve bir CD'de gönderilirken, davanın sanıkları hakkındaki tespitler de 36 klasör ve 195 CD halinde eklendi. Öte yandan davanın emekli orgeneraller İbrahim Fırtına ve Şükrü Sarıışık ile emekli Oramiral Özden Örnek'in de yer aldığı 160 sanığın katıldığı duruşmasında iddianamenin okunmasına devam edildi. 

PLANLARDA NE VAR?

2003'te 1'inci Ordu Komutanlığı'nda hazırlandığı ileri sürülen Balyoz Harekât Planı'nın, aslında hükümeti yıkmayı hedefleyen darbe planı olduğu iddia ediliyor. Oraj, Suga, Sakal, Çarşaf gibi planların da darbeye zemin hazırlamak için oluşturulan eylem ve harekat planları olduğu belirtiliyor.

Oraj ve Suga isimli planlarla hava sahası ve kıta sahanlığı konularında Yunanistan'ın taciz edilerek iki ülke ilişkilerinin gerilmesinin öngörüldüğü, böylece öncelikle 1'inci Ordu merkezli İstanbul ve çevre illerde sıkıyönetim ilan edilmesini amaçladığı belirtiliyor.

İddiaya göre Oraj Harekât Planı ile Türk askeri jetinin Yunan savaş uçaklarınca düşürülmesi sağlanacağı, olmazsa Türk Özel Filo'da görevli bir uçağın kendi savaş uçağımızı vuracağı planlanıyor.

Sakal Eylem Planı ile de İstanbul Beyazıt Camisi'nin avlusundaki şadırvana yerleştirilecek bomba cuma namazı için ezan okunmaya başladığı anda patlatılması öngörülüyor. Çarşaf Eylem Planı ile de İstanbul Fatih Camisi'nde ayakkabılara yerleştirilecek bomba tam cuma namazı bittiğinde patlatılalarak kaos ortamı yaratılması hedefleniyor.