BIST 9.072
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.326,06
HABER /  GÜNCEL

Balyoz davası yeniden başladı sorular bile hazır

Balyoz Davası bugün yeniden görülmeye başlanıyor. Aralarında Çetin Doğan, İbrahim Fırtına ve Engin Alan'ın olduğu 236 sanık yeniden yargılanacak.

Abone ol

Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin "haklarının ihlal edildiği" yönünde verdiği kararın ardından tahliye edilen 236 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.

Sanık sayısının fazla olması nedeniyle Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda başlayan davanın ilk duruşması, 4. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Özlem Karaçam'ın sanık yoklamasıyla başladı.

Duruşmaya eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 202 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.

Duruşmayı çok sayıda sanık yakını da takip ediyor. Duruşma, sanık avukatlarının yoklaması ile devam ediyor.

TÜM SANIKLAR TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi, 18 Haziran'da Balyoz Planı davasına ilişkin yapılan 230 bireysel başvuruyu birleştirerek tek dosya üzerinden incelemiş, dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar vermişti.

Karar, genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alınmıştı.

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi de Balyoz Planı davasından hüküm giyen, cezaevindeki tüm sanıkların tahliyesini kararlaştırmıştı.

Mahkeme heyeti ayrıca, sanıklar hakkında yargılamanın yenilenmesine hükmederek, sanıkların tutukluluk ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında infazın devamının mağduriyete yol açacağı gerekçesiyle infazının durdurulmasına karar vermişti.


ozkok-yalman.20141103110710.jpg
SORULAR HAZIR 

Sanık avukatları Özkök, Yalman ve bilirkişilerin yanıtlaması için 100'e yakın soru hazırladı. Avukatlar mahkemeden TÜBİTAK yerine İTÜ, YTÜ, Boğaziçi veya ODTÜ'den bir heyetin dijital verileri incelemesini isteyecek. Bilirkişilere Taraf yazarı Mehmet Baransu'nun savcı Zekeriya Öz'e teslim ettiği 19 CD'den 11 ve 17 numaralı iki CD, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda el konulan 5 No'lu harddisk, 1 No'lu CD ile sanık Hakan Büyük'ün evinde ele geçtiği öne sürülen flashdiskle ilgili dijital çelişkileri soracak. Avukat Hüseyin Ersöz "Askeri savcılıkça yaptırılan incelemelerde de dijital dökümanların sahte olduğuna dair tespitler vardı. Buna rağmen mahkeme taleplerimizi reddetmişti" dedi.

Avukatların Özkök ve Yalman'a yönelteceği sorulardan bazıları şöyle:

- İddianamede darbe planı olduğu öne sürülen 'Balyoz Harekat Planı' ismini basın haricinde daha önce duydunuz mu?

- İddianamede bu darbe planını sizin önlediğiniz yazmaktadır. Böyle bir olay gelişmiş midir?
- 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin söz konusu planının bazı subayların görevden alınmasıyla önlendiği öne sürülmektedir. Böyle bir işlem gerçekleştirdiniz mi?

- Balyoz Harekat Planı ve eklerinin sahte olduğuna ilişkin kamuoyunda yer alan değerlendirmelere ilişkin görüşünüz nedir?

- Emriniz altındaki subaylarca bir darbenin planlandığına ilişkin size bilgi ulaştı mı?

- 2003 Mart'ındaki seminere katılan Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı gözlemcileri darbe planının tartışıldığına ilişkin tarafınıza bir rapor sundu mu?

- Genelkurmay Başkanlığı yaptığınız dönemde yargılanan sanıklar hakkında herhangi bir disiplin veya adli soruşturma başlattınız mı?

- Avukatlar bilirkişilerden de 11 ve 17 No'lu CD'lerin oluşturulma tarihleriyle ilgili çelişkileri, 5 No'lu harddiskteki saat çelişkileri ve parmak izlerinin kimlere olduğu gibi noktaların aydınlatılmasını isteyecek.

YARGITAY'DA BOZULAN DAVA 10 KASIM'DA

Öte yandan Balyoz Davası'nda aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 88 sanığın yargılandığı davada, mahkeme ilk duruşmada 25 sanığın beraatına karar verirken, 62 sanığın ise dosyasını ayırmış ve bu kişilerin yeniden yargılanmalarına hükmetmişti.

Dosyası ayrılan 62 sanığın yargılandığı davanın duruşması 10 Kasım 2014 tarihine ertelenmişti. Bu duruşmada da Hilmi Özkök ile Aytaç Yalman tanık olarak dinlenecek.