BIST 10.293
DOLAR 32,27
EURO 34,80
ALTIN 2.413,12
HABER /  DÜNYA

Balkenende istifa etti!

Hollanda'da Jan Peter Balkenende Başbakanlığındaki üçlü koalisyon Hükümeti, istifa etti!

Abone ol

Hollanda'da Jan Peter Balkenende Başbakanlığındaki üçlü koalisyon Hükümeti, Somali asıllı eski milletvekili Ayan Hirsi Ali'nin vatandaşlık sorunu yüzünden koalisyon ortakları arasında çıkan görüş ayrılığı nedeniyle istifa etti.
Başbakan Balkenende, bu akşam yeniden toplanan Temsilciler Meclisindeki tartışmalar sırasında, koalisyon ortaklarından Demokratlar 66 Partisi'nin, Azınlıklar Politikası ve Uyum Bakanı Rita Verdonk'a güvensizliğini yinelemesi üzerine hükümetin istifa etmesinin kararlaştırıldığını açıkladı. Başbakan kararını akşam geç saatlerde Demokratlar 66 Partisi'nin bakanlarıyla yaptığı görüşmenin ardından açıkladı. Başbakanın hükümetin istifasına ilişkin kararı Kraliçe Beatrix'e yarın sunması bekleniyor. Başbakan Balkenende, dün akşam başlayan ve sabaha kadar devam eden Meclis Genel Kurulundaki tartışmaların ardından bugün öğle saatlerinde Bakanlar Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmış ve toplantı sonrasında Hükümetin devam kararı aldığını açıklamıştı. Ancak Genel Kurulun akşam saatlerinde başlayan toplantısında muhalefet partileri ve koalisyonun küçük ortağının, bakanın istifasındaki ısrarını sürdürmesi Hükümeti yeniden karar almaya zorladı.

Hollanda'da İslam karşıtı tutum ve söylemleriyle tanınan Somali asılı eski milletvekili Ayan Hirsi Ali'nin, yalan söylediği için önce iptal edilen daha sonra tekrar verilmesi kararlaştırılan Hollanda vatandaşlık hakkı konusunda, parlamentoda dün başlayan görüşmelerde, Hükümet partileri arasında görüş ayrılığı ortaya çıkmıştı.