BIST 10.046
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.400,48
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Balıkesir'de STK'lar 'evet' için toplandı

Balıkesir'de 74 sivil toplum kuruluşu, anayasa değişikliğinin oylanacağı referandumda "Evet" demek için güçlerini birleştirdi.

Abone ol

"Balıkesir Sivil Güçler Birliği" adı altında bir araya gelen kuruluşlar, "Darbelerin karanlığından demokrasinin aydınlığına evet" sloganıyla yola çıktı. Platforma katılımın her geçen gün arttığı bildirildi.

Aralarında Memur-Sen, Hak-İş, Türk-İş, Türk Anneler Birliği, İş Kadınları Derneği, İmam-Hatip Mezunları Derneği, Aydınlar Ocağı ve Sakatlar Derneği gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşunun yer aldığı platform, ilk toplantısını yaptı. Bir sloganları da "Milletin Sesi" olan kuruluşların temsilcileri, referandumda "Evet" diyeceklerini açıkladı. Dönem sözcüğünü yapan Av. Mehmet Birol Şahin, grupta bulunanların herhangi bir siyasi parti ve görüşü desteklemediğini vurgulayarak, Türkiye'ye örnek olacaklarını söyledi. Şahin, referandum için Balıkesir'in plaka numarası olan "10 numara Evet" oyu kullanacaklarını dile getirdi.

12 Eylül 1980 askeri darbesinde idamla yargılanan ve yıllarca cezevinde işkence gören eski Balıkesir Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Ulu'nun işyerinde toplanan grup adına konuşan Av. Şahin, kuruluş amaçlarını anlattı. Balıkesir'de bazı sivil toplum kuruluşlarının kendi aralarında görüşüp konuştuğunu ancak biraraya gelemediklerini söyledi. Şahin, "Çeşitli alanlarda şehrine ve ülkesine hizmet etmeye gayret gösteren kuruluşlar olarak, bundan sonra hem Balıkesir'in hem Türkiye'nin meseleleriyle ilgili konularda güç birliği içinde taraf olmak, milleti aydınlatmak, nelerin olup bittiğini izah etmek için biraraya geldik ve bir platform oluşturduk." dedi. Platformun ilk faaliyetinin referandum olacağına dikkat çeken Mehmet Birol Şahin, "Evet" demelerinin herhangi bir siyasi parti ve görüşe bağlanmaması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de ilk kez Anayasa'nın halk oylaması yoluyla değiştirileceğini hatırlatan Şahin, "Her şeyden önce bir siyasi partiye yarar sağlamak ya da aleyhinde olmak, siyasi konularda görüş açıklamak için birarada değiliz. Siyasi partiler, kendi alanlarında kendilerine göre politik açıklamalarını zaten yapıyor." diye konuştu.

Vatandaşların referandumda neyi oylayacağını ve Anayasa'da nelerin değiştirildiğini tam olarak bilemediğini ifade eden Balıkesir Sivil Güçler Birliği Dönem Sözcüsü, bu konuları anlatacaklarını ifade etti. Referandumda göğüslerini gere gere "Evet" oyu kullanacaklarını belirten Şahin, şunları kaydetti: "Bizler referandumda taraf olacağız. 12 Eylül 2010 tarihinde hepimiz 'Evet' oyu kullanacağız, çünkü bu anayasa değişikliğinde getirilen maddelerin Türkiye için bir fırsat, ileri bir adım olduğunu düşünüyoruz."

Eski Balıkesir Ülkü Ocakları Başkanı Ulu da referandumda "Evet" denmesini sağlamak için kapı kapı gezip vatandaşları uyaracaklarını söyledi. Siyasi bir amaçları olmadığının altını çizen Ulu, "İnşallah 12 Eylül 2010 tarihinde hayırlı bir netice alacağız. Halkımızın kullanacağı 'Evet' oyları, hayırlı bir netice verecek. Bu oluşumumuz Türkiye'ye örnek olacak." şeklinde konuştu.

Platformun yürütme kurulu, şu isimlerden oluşuyor: Av. Mehmet Birol Şahin-Dönem Sözcüsü, Mustafa Erol-Memur-Sen İl Temsilcisi, Nurbin Tüfekçioğlu-İş Kadınları Derneği Başkanı, Erhan Akyıldız- İmam-Hatip Mezunları Derneği Başkanı, Yusuf Akgül-Eğitimde Birlik Derneği İl Temsilcisi, Zekiye Seferbey-Türk Anneler Derneği Şube Başkanı, Ahmet Ulu- işadamı, Av. Mustafa Kalınoğlu-Aydınlar Ocağı Başkanı, Süleyman Atak-Alperen Ocakları İl Başkanı, Ramis Fidan-Hak-İş İl Temsilcisi, Ertan Çeliker-Türk-İş İl Temsilcisi, Hasan Yançıl-Bakkallar Odası Başkanı, Ebru Erayman-Elektrikçiler Odası Başkanı, Zeki Uslu-Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı, Kamil Güler-Marangozlar Odası Başkanı, Şaban Çekim-İlim Yayma Cemiyeti Başkan Yardımcısı, Hüseyin Adın-Balıkesir İlme Hizmet Derneği.