BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Balık satışları bayramdan sonra tavan yaptı

Kurban bayramın gelmesi balıkçıları bir hayli üzmüştü. Bayramın sona ermesiyle birlikte yüzleri yeniden gülmeye başladı

Abone ol

Kurban Bayramı'ndan bu yana talep azlığından şikayet eden balıkçı esnafı, kurban etlerinin azalmasıyla tezgahların tekrar müşterilerle dolmasından dolayı sevinç yaşıyor.

1 Eylül itibariyle ''Vira Bismillah'' diyen Mersinli balıkçılar, her sabah büyük bir özveriyle yakaladıkları çeşit çeşit balıkları, tezgahlarına dizerek, müşteri beklemeye başlıyor. Ancak, Kurban Bayramı'na kadar fiyatların ucuz olması nedeniyle her geçen gün artan talep nedeniyle sevinen balıkçı esnafının, mutluluğuna Kurban Bayramı ''mola'' verdi.

Bayramla birlikte yüzde 40 civarında iş kaybı yaşayan esnaf, bugünlerde yeniden eski hareketli günlerine kavuşmaya başladı. ''Dolaptaki kurban eti azalınca, bizim yüzümüz gülüyor'' diyen balıkçılar, bugünlerde bayrama oranla yüzde 20 civarında işlerinin arttığını belirtiyor ve bunun sevinciyle hummalı şekilde sürdürdükleri tezgahlarını süsleme işlemine devam ediyorlar.

FİYATLAR BAYRAM ÖNCESİNDEN BİLE DÜŞÜK

Ağırlıklı olarak barbun, sardalya ve hamsinin talep gördüğü balık pazarında, 1 ay öncesine göre fiyatlar ortalama yüzde 20 civarında daha ucuz.

İndirimlerin yapıldığı balık pazarındaki bazı ürünlerin fiyatları şöyle:

Balık Cinsi  1 Ay Önceki Fiyatı  Güncel Fiyat
Barbun 5-15 TL 5-12 TL
Sardalya 2.5 TL 2 TL
Hamsi 5-6 TL 4-5 TL
Dil 10-17 TL 8-15 TL
Gümüş 7-10 TL 7-10 TL
İstavrit 7 TL 2.5-5 TL

 

TALEBİN DAHA DA ARTMASI BEKLENİYOR

Mersin Balık Pazarı esnaflarından Faruk Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 600 balıkçının bulunduğu kentte, yeni sezonun hem bereket hem de satışlar açısından iyi geçtiğini söyledi.

Pazardaki hareketliliğin Kurban Bayramıyla sekteye uğradığını, ancak işlerinin yeniden toparlanmaya başladığını anlatan Bolat, ''Bereketli bir dönem geçiriyoruz. Fiyatlarda büyük indirim yaptık, vatandaşları doya doya balık yemeye davet ediyoruz'' dedi.

Kurban Bayramı nedeniyle etle dolan dolapların yeniden boşalmasının ardından bugünlerde canlanan talebin önümüzdeki günlerde daha da artmasını beklediklerini belirten Bolat, balığın omega-3 değerinin yüksek, doymamış yağ oranının düşük olması nedeniyle başta kalp ve damar tıkanıklarının giderilmesindeki etkisi olmak üzere, sağlık açısından çok önemli yararlarının bulunduğunu, bu yüzden herkesin daha fazla balık tüketmesi gerektiğini kaydetti.