BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,77
ALTIN 2.491,29
HABER /  GÜNCEL

Balbay raporundaki şok ayrıntı

Balbay'ın 1 Temmuz 2008'de el konulan bilgisayarına 14 Ocak 2010'da erişim sağlandığı bilirkişi raporunda ortaya çıktı

Abone ol

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın 1 Temmuz 2008'de el konulan bilgisayarındaki harddiskte yer alan 63 bin 228 dosyanın son erişim tarihinin 14 Ocak 2010 olduğu TÜBİTAK raporuyla ortaya çıktı.

Raporda, "Harddiskte, el konulduğu 1 Temmuz 2008 ile imajın alındığı 7 Temmuz 2008 tarih aralığında herhangi bir değişiklik izine rastlanmadığı belirtildi. Fakat belirtilen tarihler arasında, herhangi bir değişiklik yapılmadığı teknik açıdan kesin olarak söylenemez" denildi. Polis ve bilirkişi arasındaki çelişkiye dikkat çeken Balbay'ın avukatları, "1 Temmuz 2008 tarihinde el konulan, orijinali ve birebir kopyası Balbay'ın avukatlarına bugüne kadar verilmeyip adli emanette saklanan bilgisayara 2010 yılının Ocak ayında kim ya da kimler niçin müdahale etmişler, üzerinde oynamışlardır" diye sordular.

AVUKATLARA VERİLMEDİ

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Ergenekon davasında tutuklu gazeteci Balbay, 1 Temmuz 2008'de gözaltına alındı. Balbay'ın evinde ve gazetedeki ofisinde aynı gün yapılan aramalarda, bilgisayarına el konuldu. Ancak polisler Balbay'ın bilgisayarındaki harddiskin imajlarını avukatlarına vermedi. Soruşturmayı yürüten savcılardan Nihat Taşkın, Ocak 2009'da terörle mücadele şube müdürlüğüne yazı yazarak harddisklerin bir kopyasının Balbay'ın avukatlarına verilmesini istedi. Ancak Emniyet savcının isteğine karşın avukatlara kopya vermedi. Yargılamayı yapan mahkeme de Balbay'ın avukatlarının bu yöndeki talebini reddetti. Mahkemede, Balbay'ın notlarının bulunduğu harddiskin delil olarak kabul edilip edilmeyeceği tartışıldı.

GÜNLÜK TUTMADIM

Balbay ise savunmalarında, bilgisayardaki notlarına sonradan eklemeler yapıldığını, notlar üzerinde oynandığını savundu. Balbay, "Ben bu şekilde özel bir dosya halinde günlük tutmadım. Benim farklı zamanlarda, farklı dosyalarda yer alan kimi notlarım bir araya getirilmiş, montajlanmış, yorumlar - açıklamalar eklenmiş ve ortaya böyle bir günlük çıkarılmış. Gazetemizin bilgisayar sistemi yenilenirken arkadaşlar 'önceki dosyaların tümü siliniyor, saklayacaklarınız varsa ayıralım' dediklerinde bir an düşündüm, 'yok' dedim. Bu notların tümünü artık yok hükmünde saydım. Bu anlamda başka notlarım da yok" dedi.