BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.395,22
HABER /  GÜNCEL

Bakire Themis gitti Ayşe geldi

Anayasa'nın bakire Themis'i yerini Ayşe'ye bıraktı. Önce gözler açıldı ardından da terazi el değiştirdi. İşte o yenilik;

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin girişine Yargıtay gibi diğer yüksek yargı organlarının aksine "Adalet Tanrıçası"nın değil ona benzeyen "Anadolu Genç Kızı" heykeli konuldu. İki heykelin tek farkı Anadolu kızının gözlerinin açık olması.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, törene katılan bakanlar ile birlikte yüksek mahkemenin yeni hizmet binasının kurdelesini keserek açılışını yaptılar.

Gül, Toptan, Erdoğan ve bakanlar daha sonra başkanlık makamına geçti.

Cumhurbaşkanı Gül, bir süre sonra Anayasa Mahkemesi'nden ayrıldı. TBMM Başkanı Toptan, Başbakan Erdoğan ve bazı bakanlar ise açılışı yapılan binada birlikte öğle yemeği yedi.

TÜRK ADALETİNİN YENİ
HEYKELİ BİR TIK ÖTEDE...

[PAGE]



Cumhurbaşkanı Gül ve diğer davetliler mahkemenin ana girişindeki Atatürk heykeli ve diğer iki heykelin açılışına da gerçekleştirdi.

Anayasa Mahkemesi başkanlık girişinin sağ yanında bir kadın ve erkek heykeli yer alıyor. Sağda yer alan kadın heykelinin, 'gözü bağlı adalet tanrıçası'nı değil, 'bir elinde terazi diğer elinde kılıç tutan, göğsündeki ay yıldız ve geleneksel Anadolu kıyafeti içindeki Cumhuriyet kuşağı bir genç kızın' şahsında 'gözü açık ve ufka kararlı biçimde bakan Cumhuriyetin ve hukuk devletinin temeli ve koruyucusu adaletin simgelendiği' bildirildi.

'Modern kıyafetli ve bir elinde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı tutan Cumhuriyet kuşağı hukuk fakültesi öğrencisi bir delikanlı' heykeli ile de 'ülkenin tüm adalet mensuplarının simgelendiği' ifade edildi.

Başkanlık giriş holünde yer alan rölyefte ise 1876 Anayasası'nın Meclis-i Mebusan'da müzakere ve kabul edilişi ile ardından halka duyurulması iki ayrı figür ile tek bir bütün içinde gösteriliyor.

Beş bloktan oluşan Anayasa Mahkemesi'nin yeni binasının maliyetinin KDV hariç 55 milyon 600 bin TL olduğu bildirildi.

ADALETİN SİMGESİ THEMIS

Hukukun evrensel simgesi olan Adalet Tanrıçası yani Themis, bir elinde terazi öteki elinde kılıç tutan gözleri bağlı bir bakire olarak simgeleştirilmiştir. Elindeki terazi adaleti ve bunun dengeli şekilde dağıtılmasını, diğer elindeki kılıç ise adaletin keskinliğini simgeler. Kadın ve bakire oluşu bağımsızlığını, gözlerinin bağlı olması ise tarafsızlığını simgeler.