BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,67
ALTIN 2.411,67
HABER /  POLİTİKA

UBP Kıbrısta şölen düzenledi

KKTC'de bayram havası! Ulusal Birlik Partisi, seçimlerin hemen ardından iktidara gelişlerini bir şölenle kutladı.

Abone ol

KKTC'de, 1 Mayıs Cuma günü yeni hükümeti kurma görevini alacak olan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu, ''Kıbrıs Türk halkı ve onun hükümeti olan UBP, onurlu bir anlaşmadan yanadır'' dedi.

KKTC'de 19 Nisan Pazar günü yapılan erken genel seçimler sonucunda tek başına hükümet kurma çoğunluğunu kazanan Ulusal Birlik Partisi (UBP), seçimden başarıyla çıkılmasını, Lefkoşa İnönü Alanı'nda bu akşam düzenlenen ''İktidar Şöleni''yle kutladı.

UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu, şölende yaptığı konuşmada, UBP'nin Kıbrıs'ta bir anlaşmadan, müzakerelerin sürmesinden ve Avrupa Birliği'nden yana olduğunu yineleyerek, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Güney Kıbrıs'ı ziyaretinde yaptığı konuşmalara yanıt verdi.

Eroğlu, şunları kaydetti:

''Kıbrıs'ta, KKTC insanının Kıbrıs Türkü'nün bu topraklarda onuruyla, özgürce yaşayabileceği, huzur, güven ve refah içinde yaşayacağı bir anlaşmadan yanayız. Yoksa Rum'un istediği bir anlaşma değil.

Güney'e Yunanistan Başbakanı geldi, ne dedi; 'Kıbrıs'ta iki halk, iki devlet olmaz, Kıbrıs cumhuriyeti devam edecek'. Yani bizi halk olarak görmek istemez. İki halk var işte burada. Egemen bir halk var burada. 'Garantiler Avrupa Birliği'ne uymaz' dedi, biz uydurduk. Garantiler, uluslararası bir anlaşma neticesi ortaya çıkmıştır. Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi vardır. Dolayısıyla 'garantiler AB'ye uymaz, garantiler ortadan kalkacaktır' demekle onun istediği de olmaz. Kıbrıs'ta Kıbrıs Türkü'nün güvencesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin güvencesinde yaşamakla mümkündür. Onun için, hem, 'iki halk, iki kurucu devlet olmaz' denecek, hem de 'garantiler AB'ye uymaz' denecek ve 'uzlaşmaz UBP' diye söylemeye devam edecekler. UBP anlaşmadan yanadır, birçok anlaşmalar UBP zamanında yapılmış, Rumlar kabul etmemiştir, rafa kaldırılmıştır.''

Bu konuyla ilgi artık fazla konuşmayacağını ifade eden Eroğlu, ''Kıbrıs Türk halkı ve onun hükümeti olan UBP, onurlu bir anlaşmadan yanadır'' dedi.

Türkiye ile diyaloğu en sıcak biçimde geliştireceklerini ifade eden Eroğlu, ''Anavatan-yavruvatan işbirliği içinde, bu topraklarda huzur, güven ve refah içinde yaşamaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

Eroğlu, ileri sürüldüğü gibi Kıbrıs görüşmelerine ''çomak sokmayacaklarını'', ekibiyle ve Türk hükümetiyle işbirliği içinde bir anlaşmanın arayışı içinde olacaklarını dile getirdi.

Zor bir görev üstlenmeye hazırlandıklarını ifade eden Eroğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)-Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) hükümetinin ''tükettiği ekonomiyi diriltmenin'' ve sorunları çözmenin kendilerine kaldığını kaydetti.

Seçim dönemi hakkında çıkan haberlere de değinen Eroğlu, ''Ben ne Türkiye'nin ne Kıbrıs'ın zenginiyim, hasbelkader aranızdan çıkmış biriyim'' dedi.

Bugünün, 24 Nisan 2004 Annan Planı referandumunun 5. yıldönümü olduğuna da dikkati çeken Eroğlu, kimilerinin ''sanki Annan Planı'ndan intikam alır gibi şölen düzenlediği'' yorumu yaptığına değinerek, 24 Nisan'ın tesadüfü bir tarih olduğunu, bundan sonra iş yapacaklarını sözlerine ekledi.

''İktidar Şöleni''nde, pop müzik şanatçısı Yusuf Güney de sahneye çıkarak, sevilen şarkılarını seslendirdi.