BIST 10.012
DOLAR 32,36
EURO 34,75
ALTIN 2.437,61
HABER /  EKONOMİ

Bakan'ndan faiz yorumu: 'İki kötüden biri...'

Merkez Bankası'nın faiz artırım kararını değerlendiren Sanayi Bakanı Fikri Işık, "İki kötüden, daha az kötü olanı tercih edilmiştir" dedi.

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Merkez Bankası'nın faiz artırma kararını değerlendirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetini kabulünde konuşan Bakan Işık, dış piyasalarda yaşanan gelişmelere 17 Aralık operasyonunun eklenmesiyle, Merkez Bankası'nın faiz silahını çektiğini ifade etti.

Ekonomideki dalgalanmanın geçici olduğunu söyleyen Bakan Işık şöyle konuştu:

"Sanayi Bakanı olarak faizlerin artışını hiçbir zaman olumlu bulmam. Faizin bir puan artışı, üretim üzerinde risk oluşturur. Ama dövizdeki oynaklığı üreticinin, ihracatçının ön görememesinden kaynaklanan risklerin de farkındayım. Merkez Bankası burada iki kötüden daha az kötü olanı tercih etme yoluna gitti.

Faizlerin artmasının üretim üzerinde oluşturacağı baskıyı da biliyoruz fakat tüm bunların geçici olduğunun bilinmesini isterim. Türkiye bu konularda sağlam bir ekonomik yapıya sahiptir. Uçak, zaman zaman türbülansa girebilir ama bunlar her zaman geçici olmuştur. Bu türbülansın yıkıcı olmasını arzu eden bir mihrak var. Bunun farkındayız, bunu yok saymıyoruz ama biz ülkemize, sanayicimize, insanımıza güveniyoruz."

Sanayi Bakanı Işık, Başbakan Erdoğan'ın "Kurdaki artışla ilgili B ve C planımız var" sözlerinin Merkez Bankası Yasası'nda değişiklik anlamına gelmediğini de ifade etti.

MÜSİAD'DAN TÜSİAD'A FAİZ TEPKİSİ

Merkez Bankası'nın kararından memnun olmadığını dile getiren MÜSİAD Başkanı Nail Olpak'ın hedefinde ise TÜSİAD vardı.

Olpak, şöyle konuştu:

''Burada Merkez Bankası'nın kendine güvenip, bir takım gerekçelerinin olup olmaması bizi çok fazla ilgilendirmez. Bunu şöyle bir örnekle açıklıyorum. Benim ayağımda nasır var, birisi gelip bu nasıra bastığında, hangi sebeple bastığına bakmaksızın ben bağırırım. Ben sanayiciyi temsil ediyorsam, faiz artışı bizi negatif bir şekilde etkileyecektir. Bu gerçeği görmek lazım.

Bir başka unsur daha var, temsil ettiğim grup itibariyle ağırlıklı olarak bakıldığında bilançolarımızda faaliyet dışı gelirlerin ön plana çıkmadığını göreceksiniz. Dolayısıyla kimler oralardan farklı şekilde gelir elde ediyorsa farklı yorumlar yapabilirler. Ben kendi üyelerim çerçevesinden baktığımda faiz artışından elbette mutlu değilim. Bağımsız bir Merkez Bankamız var, çok kısa sürede olur mu bilmiyorum ama makul bir sürede faizlerde geriye gidişin olmasını arzu ediyoruz."