BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,74
ALTIN 2.475,38
HABER /  GÜNCEL

Bakanlıktan son dakika İdlib açıklaması 'gözlem noktalarında sıkıntı yok'

İdlib'teki gözlem noktalarında güvenlik açısından şu ana kadar bir sıkıntı olmadığını belirten güvenlik kaynakları, “Türkiye, gözlem noktalarına yapılacak saldırılara en sert şekilde karşılık verecek" açıklamasında bulundu.

Abone ol

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), TSK’nın İdlib’de gözlem noktalarına yapılacak saldırılara en sert şekilde karşılık vermeye hazır olduğunu vurguladı. 8 ve 9 numaralı gözlem noktalarının ardından 7 numaralı gözlem noktasının da rejimin kontrol ettiği bölgede kaldığı açıklanırken, “Türkiye, gözlem noktalarına yapılacak saldırılara en sert şekilde karşılık verecek" denildi. MSB Basın Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan, Koordinasyon ve Analiz Şube Müdürü Albay Olcay Denizer, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarına yönelik İdlib'de yapılacak her türlü saldırıya misliyle karşılık verileceğini ve gözlem noktalarının görevlerine devam edeceğini bildirdi.

Gözlem noktaları görevlerine devam edecek

MSB tarafından düzenlenen 2020 yılının ilk basın bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Albay Denizer, 8 askerin şehit olduğu Esed güçleri saldırısıyla ilgili olarak, "İdlib'te çatışmaların önlenmesi maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, konumları önceden koordine edilmesine rağmen rejim unsurları tarafından 3 Şubat 2020 tarihinde yoğun topçu saldırısı gerçekleştirilmiştir. Saldırılara meşru müdafaa kapsamında misliyle karşılık verilmiştir. Bundan sonra da yapılacak her türlü saldırıya misliyle karşılık verilecektir, gözlem noktalarımız görevlerine devam edecektir." diye konuştu.

"Gözlem noktaları karşılık verebilecek yetenekte"

İdlib'de Serakib bölgesinin rejim askerleri tarafından çevrelendiğine yönelik haberler hatırlatılarak TSK unsurlarının durumuna yönelik soru üzerine güvenlik kaynakları, "Önceliğimiz bu saldırıların durdurulması ve ateşkesin sağlanması. Birliklerimiz, bölgede, çatışmaların durdurulması ve ateşkesin sağlanması için gerekli tedbirleri alıyor, almaya devam edecek. Bölgedeki birliklerimizle ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Birliklerimiz gözlem noktalarımıza karşı yapılabilecek her hangi bir saldırıya karşı meşru müdafaa kapsamında en sert şekilde karşılık vermek hazır. Yapılan takviyelerle de her bir gözlem noktası kendini koruyacak ve gerekli karşılığı verecek yetenek ile harp silah araç ve gerece sahiptir." ifadelerini kullandı.

3 gözlem noktası rejimin kontrolündeki bölgelerde

Türk Silahlı Kuvvetlerine ait gözlem noktalarından kaçının rejimin kontrolündeki bölgelerde kaldığı ve bu konuda bir sıkıntının yaşanıp yaşanmadığına yönelik soru üzerine, 9, 8 ve 7 numaralı gözlem noktalarının söz konusu bölgelerde olduğunu dile getiren kaynaklar, "İkmal ve personel değişimi faaliyetleri kesintisiz devam ediyor." dedi.

TSK, Esed ordusuna müdahale edecek mi?

İdlib'te diplomatik görüşmelerin sonuç vermemesi durumunda TSK'nın sahaya girerek rejim unsurlarını eski sınırlara itip itmeyeceğine yönelik soruya da kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını hatırlatarak, "TSK verilen her türlü görevi yerine getirmeye hazırdır. Emir verildiğinde gereğini yapar" yanıtını verdi.

"Devriyelerle ilgili bir sıkıntı yok"

Rusya ile koordinasyon konusunda sorunun olup olmadığına yönelik soru üzerine, "Bir sorun yok. Sahada TSK unsurlarımızın karargah ve komutanı ile Rus unsurların karargah ve komutanı arasında iletişim, koordinasyon var. Hiçbir sıkıntı yok." diye konuştu.

Rusya ile ortak devriyelere ara verildiğine yönelik iddialar hatırlatılarak bunun kalıcı bir uygulama olup olmadığının sorulması üzerine kaynaklar, "Ara verilme diye bir şey yok. Hava şartları çok ağır gidiyor. Hava şartlarından dolayı erteleniyor. Şu anda devriyelerle ilgili bir sıkıntı yok." ifadesini kullandı.

Barış Pınarı bölgesinde tacizler sürüyor

Barış Pınarı Harekatı bölgesinin dışında kalan ve mutabakata konu olan bölgelerden teröristlerin çekilip çekilmediğine yönelik soru üzerine kaynaklar, "Barış Pınarı Harekat bölgesinin dışından azalmakla birlikte taciz atışları devam ediyor. Bu durum da teröristlerin varlığının göstergesidir. Rus muhataplarla yaptığımız devriyeler ve koordinasyon kapsamında teröristlerin oradaki varlıklarını sonlandırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

"FETÖ'den 18 bin 841 personel ihraç edildi"

Bakanlık bünyesinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik yürütülen mücadele hakkında bilgi veren Denizer, "FETÖ ile mücadele kapsamında yürütülen soruşturmalar neticesinde 15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren toplam 18 bin 841 personel ihraç edilmiştir. FETÖ ile mücadele ilgili kurumlarla koordineli olarak elde edilecek yeni bilgi, belge ve veriler ışığında kararlılıkla sürdürülecektir." dedi.