BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bakanlık, Yahudi ve Hristiyanlara gitti

Sağlık Bakanlığı, anne sütü bankacılığı için Yahudi ve Hristiyanların kapısını çaldı.

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, anne sütü bankacılığı çalışmasıyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı ile Yahudi ve Hristiyan cemaatinden görüş istendiğini açıkladı.

Hekimevi'nde sağlık muhabirleriyle bir araya gelen Müezzinoğlu, gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.

''Anne sütü bankacılığı'' ile ilgili soru üzerine Müezzinoğlu, bu konunun detaylarını farklı kesimlerle değerlendireceklerini söyledi.

Konunun fayda yönünü önemsediklerini, anne sütünün yerini tutabilecek herhangi bir besin bulunmadığını vurgulayan Müezzinoğlu, ''Anne sütünü, bunu alamayan bir bebeğe vermek Sağlık Bakanlığı olarak sorumluluklarımız arasında. Bunu başarabilmeyi arzu ediyoruz'' dedi.

Diğer taraftan da bunun riskleri, tereddütleri bulunduğunu, bununla ilgili eleştiriler dile getirilebileceğini, bu eleştirileri dikkate alacaklarını ifade eden Müezzinoğlu, bu konuda hiçbir tereddütün kalmamasına yönelik tedbirler alacaklarını bildirdi.

SÜT ÇOCUKLAR NÜFUS KÜTÜĞÜNDE

Bu tedbirler kapsamında bir annenin kendi çocuğuyla aynı cinsiyette sadece bir süt çocuğu olmasının, sağlık açısından tüm tetkiklerin yapılmasının, alıcı ve vericinin rızası olmasının, süt kardeşliğinin nüfus kütüğüne işlenmesinin, bundan her iki tarafın kardeşlerinin de bilgi edinmesinin, 5'er yıllık periyotlarla bilgilendirme yapılmasının öngörüldüğünü belirten Müezzinoğlu, farklı dinlerden kişilerin de başvurusunun kabul edilebileceğini, ailelerin rızası olduğu sürece bu konuda sorun olmayacağını söyledi.

Ailelerin bazı şartlar koyabileceğini, süreç içinde farklı tedbirlerin de gündeme gelebileceğini ifade eden Müezzinoğlu, ''Önce bir sağlıklı sistem kuralım, sonra bu sistemi kamu vicdanının sahip çıkacağı bir yapıya taşıyalım. Kamu vicdanının sahip çıktığı yapıda bu sistemi geliştirebilecek yönleri yine zaman içinde tartışırız'' dedi.

DİNİ GÖRÜŞLER

Fayda kısmında sorun olmadığını, tedbirle ilgili sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, bir soru üzerine, anne sütünün önemiyle ilgili kampanya yürüteceklerini bildirdi.

''Diyanet İşleri Başkanlığı'nın anne sütü bankacılığının dinen caiz olmadığı görüşü bulunduğunun'' öne sürülmesi üzerine Müezzinoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca Sağlık Bakanlığı'na bu konuda olumlu görüş bildirildiğini belirtti.

Müezzinoğlu, bir soru üzerine, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, ''Fayda kısmında hayırlı ve doğru olduğu ancak tedbir kısmında risklerin bulunduğu'' yönünde görüş geldiğini ifade ederek, ''Hiç kimse buna 'zararlıdır' demiyor. Tedbir kısmındaki tereddütleri konuşuyor. Biz de bu tedbir kısmındaki tereddütleri sıfırlayabilmeyi başardığımız gün uygulamaya geçeceğiz'' dedi.

YAHUDİ VE HRİSTİYAN CEMAATLERİNE SORULDU 

Müezzinoğlu, Yahudi ve Hristiyan cemaatinden de bu konuda ayrı ayrı görüş istediklerini, ''Çalışıp bilgi vereceğiz'' karşılığını aldıklarını söyledi.

Tüm tarafların görüşlerine başvurulacağını kaydeden Müezzinoğlu, tereddütü olanların fikirlerine açık olduklarını vurguladı.

''Neden görüş almaya ihtiyaç duydunuz'' sorusu üzerine ise Müezzinoğlu, kamuoyunun tereddütlerini gidermek istediklerini, uygulamanın başarılı olması için bunun Bakanlığın sorumluluğunda olduğunu söyledi.