BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Bakanlar’dan kadınların eğitimine tam destek

Sakarya’da Kadın Çiftçi Eğitimi sertifika töreninde katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bak...

Abone ol

Sakarya’da Kadın Çiftçi Eğitimi sertifika töreninde katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kadınların eğitimlerinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, kadın çiftçilere eğitime ilgi gösterdikleri için teşekkür etti.
Elmas Gardenn İnn Otel’de düzenlenen Kadın Çiftçi Eğitimi sertifika töreninde TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın ardından bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şunları söyledi: “Biz yola çıkarken ’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ mantığıyla yola çıktık. Kadınların eğitimi çok önemli. Biz 10 yıl önce bunu gördük ve bu yönde eğitimlere başladık. Benim ülkemde doğan her çocuk artık sigortalı oluyor. Anası babası ne olursa olsun sigortası olsun olmasın 18 yaşına kadar sigortalı oluyor. Bugün milli gelirleri bizim 10 katımız olan İskandinavya ülkeleri bize bunu nasıl başardınız diye soruyor. Her şey para demek değil. Biz özellikle kadınlarımızın eğitimlerine çok önem veriyoruz."
Kadının eğitilmesi çocuğun eğitilmesi anlamına geldiğini belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dokunulan her kadın toplumu dalga dalga aydınlatıyor. Sadece tarım alanında değil her alanda bunları yapıyoruz. Bunu sizin hizmetkarlarınız olarak büyük bir onur ve şeref olarak gördük. Biz çözüm bakanlığı isek hemen bütün bakanlarla bir araya geliyoruz. Kadının kendini sosyal güvencede hissetmesi çok önemli. Kadınımızın ekonomik anlamda güçlenmesi için birçok projeyi kadınlara kota koyarak artırıyoruz. Kadınların içinde olduğu tüm projeler destekleniyor. Bu eğitim de bütün Türkiye’de başladı bu tören neden Sakarya’da yapılıyor. TZOB Başkanının Sakaryalı olması önemli ama bu sizlerin kalitenizi ve sıkı sıkı sarılmanızı gösteriyor. Birbirimize inanmamız ve güvenmemiz gerekiyor. Sakarya bize inanıyor biz de Sakarya’ya inanıyor ve güveniyoruz.”
Fatma Şahin’in konuşması salondaki kadın çiftçilerden büyük alkış aldı.

’’BAKANLIK OLARAK KADIN ÇİFTÇİLERİN EĞİTİMİNE ÖNEM VERİYORUZ’’
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Sayın Başbakanımın önderliğinde hükümetimiz Türkiye’nin sorunlarını çözerken, en önemli reform paketlerinden birisi milletimizin önüne koyduğumuz Anayasa Reformu idi. Bu reformda özellikle kadınlara karşı negatif ayrıcalıkları pozitif ayrıcalıklara çevirecek bir anayasa değişikliği yaptık. Kadınlarla ilgili yapılacak değişiklik Anayasaya aykırı olduğu için yapılmıyordu. Biz bunu kadınlara yönelik yapılacak değişikliklerin anayasaya aykırı olamayacağını belirterek değiştirdik. Bugün bu çalışmalar aslında sektörler içinde en fazla kadın çalışanı tarım sektörü içinde. Bugün dünyada tüm insanı doyuracak kadar yiyecek var ama tüm insanlar buna ulaşamıyor. Yılda 5 milyon çocuk açlık yüzünden ölüyor. Yılda bir milyarın üzerinde gıda israf ediliyor 900 milyon insan da aç. Aslında kadından öğrendiğimiz sevgiyi merhameti ve adalet duygusunu hayatın tüm alanlarına dahil edersek birçok sorun gibi bu meselede de ileri bir noktaya gelebiliriz.”
Bakanlık olarak kadın çiftçilerin eğitimine önem verdiklerinin altını çizen Bakan Eker, sözlerine şöyle devam etti: “Yaklaşık 10 bin mühendisimizi köylere gönderdik. Eskiden çiftçiler ilçelere illere gider tarım müdürlüklerine bir şey sormaya giderlerdi. Bir türlü ulaşamazlardı. Biz ne dedik hayır bizim personelimiz çiftçimizin ayağına gidecek. 10 bin personel görevlendirdik."
Kadının eğitiminin ailenin eğitimi olduğunu belirten Eker, şunları söyledi: "Ailenin eğitimi toplumun eğimidir. İşin esası budur. Biz toplumsal eğitime yatırım yapacaksak, eğitim düzeyi yüksek nesil yetiştireceksek kadın eğitimlerine daha fazla emek sarf etmeli ve dikkat göstermeliyiz. Bizim kadın çiftçi protokolü ile başlattığımız 5 pilot ilde yapıldı. Girişimcilikten tutun, organik tarıma, iyi tarım uygulamalarından sağlıklı beslenmeye kadar birçok konuda eğitim verildi. Şimdiye kadar 771 kadınımız bunlardan yararlandı. Bunlar devam edecek. Özellikle çiftçi kadınların eğitimine yönelik başlattığımız birçok proje var. Bunlardan faydalanmalısınız.”
Bakan Eker, Bakanlık olarak kadınlara yönelik hazırladıkları projeleri anlatarak, kadınların her zaman pozitif ayrımcılığa tabi tutulduğunu ve bunun çok önemli olduğunu söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından Sakarya ilinde Kadın Çiftçi Eğitimi’ne katılan 322 kadına sertifika verildi.
(İHA)