BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Akkuyu’nun ÇED raporu uygun bulundu

Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde kurulacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ile ilgili ’ÇED Raporu’nun, Çevre ve ...

Abone ol

Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde kurulacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ile ilgili ’ÇED Raporu’nun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca özel formata uygun bulunduğu bildirildi.
Akkuyu NGS’den yapılan açıklamaya göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nu, ÇED Raporu Özel Formatı’na uygun buldu. Böylece ÇED Raporu’nun içeriğine ilişkin inceleme ve değerlendirme süreci de başladı. Rapor, Çevre Bakanlığı ve Mersin Valiliği’nin resmi internet sitesi üzerinden kamuoyu görüşlerine de açılıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Akkuyu NGS A.Ş., Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’ne ilişkin ÇED Raporu’nun, ÇED yönetmeliğinin 11. maddesi doğrultusunda incelendiğini ve ÇED Raporu özel formatına uygun bulunduğunu bildirdi. Bu aşamadan sonra raporun içeriğinin, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile diğer temsilcilerden oluşan İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından inceleneceği belirtilen açıklamada, "Komisyon temsilcilerinin yapacakları inceleme ve toplantıların tamamlanmasının ardından rapora ilişkin görüş Çevre Bakanlığı’na sunulacaktır. Öte yandan ÇED yönetmeliğinin 11. maddesi gereğince, Mersin Valiliği tarafından proje ile ilgili inceleme değerlendirme sürecinin başladığı ve ÇED Raporu’nun halkın görüşüne açıldığı, anons, askıda ilan, internet gibi uygun araçlarla halka duyurulacaktır. Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi internet sitesinde 3 bin sayfanın üzerindeki rapor yayınlamıştır" denildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, komisyon çalışmalarını ve kamuoyunun görüşlerini dikkate alarak ÇED Raporu hakkındaki kararını Akkuyu NGS A.Ş.’ye iletileceği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Akkuyu Nükleer Santral Projesi için yürütülen ÇED çalışmaları kapsamında ÇED Başvuru Dosyası 2 Aralık 2011 tarihinde Çevre Bakanlığı’na sunulmuştur. Daha sonra 29 Mart 2012 tarihinde santralin yapılacağı Büyükeceli beldesinde halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilmiştir. Çevre Bakanlığı’nda yapılan toplantı sonrası komisyonca belirlenen ÇED Raporu Özel Formatı ise 21 Mayıs 2012 tarihinde verilmiştir."
(İHA)