BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Loğoğlu’ndan Suriye’ye müdahale açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye’ye yapılması düşünülen sınırlı müdahaleye ilişkin, "Suriye konusu dikkatle izlenmesi gere...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye’ye yapılması düşünülen sınırlı müdahaleye ilişkin, "Suriye konusu dikkatle izlenmesi gereken bir husus. Her halükarda Birleşmiş Milletler denetçilerinin kimyasal raporu ve bu rapor ışığında Güvenlik Konseyi’nin alacağı tavır beklenmeli" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Suriye ve Mısır’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Loğoğlu, Suriye yapılması düşünülen askeri müdahale konusunda ABD’ye bakıldığında Amerikan kamuoyunun Türk kamuoyu gibi Suriye’de savaşa karşı olduğunun görüldüğünü belirterek, "Başkan Obama, Nobel Barış Ödülü’nü almış bir siyasi iktidardır. Fakat kendini kırmızı çizgiler söylemiyle kendini hapsettiği için Suriye’ye müdahale konusunda ısrarını sürdürmektedir" dedi. Buna Amerikan halkının karşı çıktığını belirten Loğoğlu, bu bağlamda Türkiye’nin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın söylemlerinin de hayret verici olduğunu anlattı. Barışa savaş yoluyla gitmenin AK Parti zihniyetine mahsus bir iş olduğunu savunan Loğoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ateşkes çağrısında bulunabileceğine işaret etti. Loğoğlu, "Suriye konusu dikkatle izlenmesi gereken bir husus. Her halükarda Birleşmiş Milletler denetçilerinin kimyasal raporunun beklenmesi, bu rapor ışığında Güvenlik Konseyi’nin alacağı tavır da beklenmeli’ diyoruz" diye konuştu.
CHP heyetinin Mısır’a resmi ziyarette bulanacağını hatırlatan Loğoğlu, bu bağlamda Mısır’da bir dizi ziyaret gerçekleştireceklerini bildirdi. Loğoğlu, Mısır’a Türk halkının dostluğunu, kardeşliğini ve dayanışma hisllerini götürüyoruz. Mısır halkına saygımız ve Mısır’ın önemli bir ülke olduğu mesajını vereceğiz. Orada iş yapan 260’tan fazla Türk firmasının olduğunu hatırlatan Loğoğlu, işadamlarının sorunlarının da dile getirileceğini ifade etti.
Loğoğlu, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. ’Mısır’a yapacakları ziyaret kapsamında Mursi ile görüşme taleplerinin olup olmadığının’ sorulması üzerine Loğoğlu, "Böyle bir talebimiz şu aşamaya kadar olmadı" dedi.
Geri çekilme sürecinin durdurulduğu yönünde yapılan açıklamaların hatırlatılması üzerine Loğoğlu, "Çözüm süreci karşı tarafın ileri sürdüğü gibi bitmek üzereyse bunun faturası bizlere sizlere çıkacaktır. Onun için konuyu ciddiye alalım" şeklinde konuştu.
Mısır’daki gazetecilerin durumuna ilişkin, "Vatandaşlarımızın tutuklanma gerekçeleri, siyasi yaklaşımları ne olursa olsun biz sahip çıkmak durumundayız. Bu konuda birşey yapabilirsek bundan mutluluk duyarız" ifadelerini kullandı.
Türkiye’de dış politika boşluğunun olduğunu savunan Loğoğlu, "İktidarın yapamadığı sanki muhalefet iktidardaymış gibi muhalafet yapıyor. Bugün hükümetin yapması gereken girişimlerin çoğunu biz yapıyoruz. Biz, Lübnan’daki iki pilotumuzun durumunun takipçisiyiz ve gereğini yapmaya çalışıyoruz. CHP ilk defa dış politikada ön almıştır, AKP’ CHP’yi takip etmektedir. Biz, barıştan yana, diplomasiden yana bir politika izliyoruz" dedi.
CHP heyeti olarak Gazze’ye gitmek istediklerini bildiren Loğoğlu, "Planlanmış bir Gazze gezisi yok. Mısır’da bunu muhtemelen gündeme getireceğiz" şeklinde konuştu.
(İHA)