BIST 10.199
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.394,78
HABER /  GÜNCEL

Bakan Zeybekci’den Füle’ye mesaj

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin AB ile tam üye görüşmeleri son derece önemlidir ama biz Türkiye’nin tam üye olmada tamamlaması g...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin AB ile tam üye görüşmeleri son derece önemlidir ama biz Türkiye’nin tam üye olmada tamamlaması gereken süreci daha çok önemsiyoruz ve bunu Türkiye için stratejik bir hedef olarak görüyoruz” dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği (AB) Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ile kahvaltıda bir araya geldi. Resmi olmayan güzel bir görüşme yaptıklarını söyleyen Bakan Zeybekci, “Türkiye’nin AB ile tam üye görüşmeleri son derece önemlidir ama biz Türkiye’nin tam üye olmada tamamlaması gereken süreci daha çok önemsiyoruz ve bunu Türkiye için stratejik bir hedef olarak görüyoruz” diye konuştu.
Zeybekci, tam üyelik sürecinin içinde olunmadığı bir süreç olmasının yanında, Gümrük Birliğinin içinde olunan, yaşanılan, pozitif ve negatif etkilenilen bir süreç olduğunu söyleyerek, “Gümrük Birliği 1996 yılında yürürlüğe girdiğinden bu yıla kadar Türkiye, Gümrük Birliğinin birçok enstrümanından yararlandı. Son zamanlarda Gümrük Birliğinin bu asimetrik yapısından yani Türkiye’nin karar alma mekanizmalarından olmamasından ve AB’nin 3. ülkelerle imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmalarından negatif etkilendik. AB’nin ABD ile sürdürdüğü siyasi ve ekonomik bir entegrasyon demek olan TTIP görüşmelerinin de Türkiye için ne anlam ifade ettiğini gayet iyi biliyoruz ve bunlarla ilgili endişelerinizi dile getiriyoruz. Bu süreçte otomatik olarak yer almamız gerektiğine inanıyoruz ve ABD, AB ve Türkiye üçgeninin tamamlanmış olarak bitirilmesinden yanayız” ifadelerini kullandı.
Stefan Füle, Zeybekci ile son derece önemli ve yapıcı bir tonda görüşme yaptıklarını belirterek, “Son altı ay Türkiye ve AB ilişkileri açısından hiç de kolay geçmedi. Özellikle yargı sistemi, ceza sistemi ve ifade özgürlüğü alanında bu güçlüklerin yaşandığını görüyoruz” diye konuştu
Bakan Zeybekci ile görüşme amaçlarının, iş dünyasının, ticaret hayatının ve yatırımların gücünü kullanarak Türkiye ve AB arasındaki stratejik boyutu daha iyi yapmaya çalışmak ve bunu devam ettirmek olduğunu söyleyen Füle, “Ekonomi bakanıyla yapmış olduğumuz görüşmelerde gümrük birliğinin modernizasyonu hakkında konuştuk. Her iki tarafın endişelendiği konuları ele aldık ve her iki tarafa da fayda sağlayacak bir gümrük birliğinin önünde engel teşkil eden konuları aşıp ilişkilerimizi en iyi nasıl yönetebiliriz bunlar üzerinde durduk” şeklinde konuştu.
Görüşmede, Dünya Bankası’nın gümrük birliği ile ilgili hazırlamış olduğu çalışmalarında olduğunu söyleyen Füle, şunları dedi:
“Bu rapor içerisinde tavsiyeler de yer almakta. Her iki tarafın da neler yapabileceği toparlanmış. Biz de tüm meslektaşlarımla beraber neler yapabiliriz bunu anlamaya çalışıyoruz.”
(İHA)