BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,57
ALTIN 2.384,35
HABER /  GÜNCEL

Bakan Şimşek: Irak ve Rusya’daki jeopolitik gerginlikler araya girmediği taktirde...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Irak ve Rusya’daki jeopolitik gerginlikler araya girmediği taktirde Türkiye’nin cari açığını aşağıya çekerek, y...

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Irak ve Rusya’daki jeopolitik gerginlikler araya girmediği taktirde Türkiye’nin cari açığını aşağıya çekerek, yönetilebilir bir seviyeye taşıyacağını söyledi.
Maliye Bakanı Şimşek, bugün Ceylan Intercontinental Otel’de düzenlenen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Toplantısı’na katıldı. Şimşek, burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin çevresindeki jeopolitik gerginliklerin ekonomiye olası yansımalarına dikkat çekerek, “Ticari açığımız bu sene daralıyor. Daralması için gereken bir sürü sebepler var. Jeopolitik gerginlikler araya girmez ise Irak’tır, Rusya’daki gelişmeler araya girmezse Türkiye bu sene çok ciddi şekilde cari açığını aşağıya çekecek, yönetilebilir bir seviyeye taşıyacaktır. Yüzde 8’lerden 5 civarına çekebilecek durumdayız” şeklinde konuştu.
Uluslararası yolsuzluk endeksine de değinen Şimşek, “Küresel yolsuzluk algı endeksi, İngiltere’deki bir merkez tarafından yapılıyor. Yani Uluslar arası Saydamlık Örgütü diyor ki; Türkiye yolsuzluk algısı endeksinde 65. sırada. Yani yolsuzluk algısında en yüksek ülkelerden birisiyiz. Bu sıralama ne zaman? 2002 yılında. Peki gelmişiz 2013 yılına, ben 173 ülkeyi inceledim diyor. Türkiye 53. sırada. Yani yolsuzluk algı endeksinde Türkiye ciddi mesafe kaydetmiştir. Daha mücadele etmemiz gerekiyor mu? Kesinlikle. Ama şimdi 17 Aralık süreci kim ne derse desin siyasi motivasyonla başlatılan bir süreçtir. Türkiye’nin eksikleri, yanlışları yok mu? Var. Onlarla mücadele etmek gerekmez mi? Gerekir” dedi.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Türkiye’nin ciddi bir mesafe kaydettiğini gösterdiğini belirten Şimşek, “Açık ve net söylüyorum; bizim çok daha fazla reform yapmamız lazım. Bu işin özü daha çok reform. Türkiye’nin büyüme modeli son birkaç yılda değişti. Büyüme modeli önemli ölçüde tüketime dayalıydı, şimdi yeniden dengeliyoruz” diye konuştu.
(İHA)