BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,54
HABER /  POLİTİKA

Bakan Kurum’dan Zeytinburnu’na müjde

ZEYTİNBURNU’ndaki kentsel dönüşüm süreci ile ilgili bilgilendirme toplantısında ilçe sakinleriyle bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Gözümüz kapalı 3 bin konutun dönüşümünü yaparız. Bunu sözünü de buradan veriyoruz” dedi.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 58. Bulvar Caddesi’nde gerçekleştirilen ‘Sevgi Yürüyüşü’ etkinliğinin ardından Kazlıçeşme Kültür Merkezi’nde Zeytinburnu’nda kentsel dönüşüm konusunda sorun yaşayan kat malikleriyle buluştu. Programa, Bakan Kurum’un yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi Genel Müdürlüğü’nün üst düzey yöneticileri katıldı. Zeytinburnu’ndaki kentsel dönüşüm sorunu yaşayan bölgeler için çözüm önerileri sunan Bakan Kurum, AK Parti Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı Ömer Arısoy için destek sözü aldı.

“Cumhurbaşkanımızın desteği Zeytinburnu’nun yanındadır”
Bakan Kurum konuşmasında, “Deprem, bizim yadsınamaz bir gerçeğimiz. Depremle ilgili süreci hep birlikte el ele yürütmek zorundayız. Devletimizin desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteği, Cumhurbaşkanımızın desteği Zeytinburnu’nun yanındadır. Bunu çok net bir şekilde söylemek istiyorum. Zeytinburnu’nun tüm mahallelerinin Beştelsiz Mahallesi’nin, Telsiz Mahalesi’nin, Çırpıcı Mahallesi’nin, Sümer Mahallesi’nin, Seyitnizam Mahallesi’nin yanındayız. Biz bu projeleri hakkaniyet çerçevesinde, sizin rızanız çerçevesinde yürütmek suretiyle bu dönüşüm işini hep birlikte el birliği içerisinde yapacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.


“Bu projelere ilişkin her türlü teknik ve maddi desteği de sağlayacağımızı ifade etmek isterim”

AK Parti Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı Ömer Arısoy’un sahada olduğunu ifade eden Bakan Kurum, “Kentsel dönüşümle ilgili benim vatandaşımın birçok problemi var dedi. O problemleri masaya yatırdık. Olması gerekenleri Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ruhuna uygun bir biçimde o masa etrafında karar vermek suretiyle yapacağız. Bu projelere ilişkin de her türlü teknik ve maddidesteği de sağlayacağımızı ifade etmek isterim. Çözüm konusunda belediyemiz ile her türlü mutabakata vardık. Kararlılığımızı göstermek için bugün buraya geldik” dedi.

“En kısa zamanda belediyemiz ile birlikte uygulamaya başlayacağız”
Bakan Kurum, “Zeytinburnu’nda tam 7.36 hektar büyüklüğünde 4 tane riskli alan ilan ettik. 15.6 hektar büyüklüğünde de 1 adet rezerv yapı alanı belirledik. Beştelsiz Mahallesi’nde yer alan riskli alandaki tüm vatandaşlarla anlaşma sağlandı. Tüm binaların yıkımı tamamlandı. Bu alanda en kısa zamanda belediyemiz ile birlikte uygulamaya başlayacağız” dedi.

“İller Bankası Genel Müdürlüğü eliyle yüzde 50’ye kadar da kredi desteği vereceğiz”
Bakan Kurum, “Sizin bizden beklediğiniz projelerle alakalı şunu net bir şekilde söylemek istiyorum. Ömer Başkan bizim mesai arkadaşımız. Bu projelere ilişkin geldiler. Dediler ki; Zeytinburnu genelinde kentsel dönüşümle ilgili süreçte firmalarının bazılarının vatandaşları mağdur ettiğini gördük. Bu sürece ilişkin bize destek olur musun? Bu konuyu kendisinin de çok iyi bildiği bu süreçte Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde Zeytinburnu’ndaki bu dönüşüm sürecine giren tüm mahallelerdeki vatandaşlarımıza şunu teklif edeceğiz; Biz size mevcuttaki değerinizden aşağı bir şey söylemeyeceğiz. Bu teklifleri yaparken derseniz ki; bizim planımızı yapın, biz kendimiz dönüşelim. Yok bizim planımızı yapmayın, TOKİ gelsin bize projede destek olsun. Yapsınlar. Bizim uzun vadede eğer bir borcumuz varsa ödeyelim. Yok biz kendimiz yapacağız. Bize kredi desteği verin. İller Bankası Genel Müdürlüğü eliyle yüzde 50’ye kadar da kredi desteği vereceğiz. Siz neyi istiyorsanız bu şekilde yürüteceğiz. Bunun dışında ne bir başkasının sizi bu sürecinizi yürütmesine ne de mağdur etmesine izin vermeyeceğiz. Bizim yapacağımız dönüşüm süreci Zeytinburnu’nda ve tüm İstanbul’da bu şekilde olacak” dedi.

“1259 adet konut ve 77 iş yeri olmak üzere 1336 adet de bağımsız bölüm üretilecek”
Bakan Kurum, “Sümer Mahallesi’ndeki 135 binamız yıkıldı. İnşaat süreci de hamd olsun başladı. Bu projeye ilişkin de toplamda uygulamalar KİPTAŞ ve belediyemiz eliyle yürütülüyor. Bir problem de yok. Birlikte hayata geçiriyoruz. Bu projenin toplamda 1259 adet konut ve 77 iş yeri olmak üzere 1336 adet de bağımsız bölüm üretilecek” dedi.

“Rızanın dışında bir iş yapılmayacak”
Bakan Kurum, “Telsiz Mahallesi’nde yer alan riskli alanda kentsel dönüşüm çalışmalarını vatandaşımızın rızası alınarak uygulama yapılacak. Altını çizerek söylüyorum. Rızanın dışında bir iş yapılmayacak. Telsiz ve Beştelsiz Mahallemizdeki mağduriyetleri hızlı bir şekilde gidermek suretiyle bu süreci yöneteceğiz” dedi.

Bakan Kurum, “Üsküp Mahallesi ve İETT Bloklarında da o sürece ilişkin hem bizim Altyapı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz hem TOKİ Başkanlığımız yoğun bir şekilde girecek. Buralardaki sorunları da çözecek planlarımızı hazır bir şekilde yapacağız. Kentsel dönüşüm uygulamasına burada da başlayacağız” dedi.

“Mahalle kültürünü yaşatacağız”
Ömer Arısoy’un İETT Bloklarındaki emsal artışı sözünü hatırlatan bir vatandaşın sorusuna da cevap veren Bakan Kurum, “Başkanımızın sizin yerinize geldiğinde emsalin 1’den 1.50’ye çıkarmak istediğini söyledi. Bunu iki yolla yapabilir. Ya İBB ile yapacak ya bizle yapacak. Orada o emsallerin hakkaniyet çerçevesinde yapıldığını söylüyor Başkanım. Ben Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak o 1.50 emsali veriyorum. Bunu verirken de yüksek kat yok. Zemin artı dördü beşi geçmeyecek şekilde yapacağız Mahalle kültürünü yaşatacağız. Az katlı yapacağız. O çerçevede siz müteahhitle mi yaparsınız nasıl istiyorsanız öyle dönüşün. O planı getirecek, biz de onaylayacağız” dedi.

“Yüzde 95 anlaşmışsa o iş bitmiştir”
Çırpıcı Mahallesi’nde özel sektörün yürüttüğü uygulamayla ilgili konuşan Bakan Kurum, “O uygulamayı biz yakından takip ediyoruz. Bir problem olursa müdahale etmek suretiyle Çırpıcı Mahallesi’nde kentsel dönüşüm sürecine ilişkin belediyemiz bizim ilgili bakanlığımızın başkanlıkları ve genel müdürlükleri eliyle de destek vereceğiz” dedi.

Bakan Kurum’un açıklaması üzerine Çırpıcı Mahalle sakinleri ve söz konusu bölgede çalışmayı yürüten müteahhit, 12 kişinin anlaşmaya katılmadığı için inşaatın devam etmediğini ifade etti. Konuyla ilgili ayrıntıları dinleyen Bakan Kurum, “O hisselerin yüzde 95’i anlaştıysa o yüzde 5 anlaşmıyorsa ve yüzde 95’in haklarını alıyorsa ona da müsaade etmeyiz. Yüzde 95 anlaşmışsa o iş bitmiştir” dedi.

“Zeytinburnu’nu geleceğe en güzel şekilde hazırlayacağız”
Bakan Kurum, “Biz de bakanlık olarak bu süreçte inşallah sırasıyla bütün saydığımız yerlerdeki kentsel dönüşüm sürecini vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde tamamlamış olacağız. Zeytinburnu’nu geleceğe en güzel şekilde hazırlayacağız. Çocuklarımıza en layık bir şekilde o yaşam alanlarını inşa edeceğiz. Şimdiden ben yeni yuvalarını kavuşacak ailelerimize huzur, sağlık ve mutluluk dinliyorum”
dedi.

“Gözümüz kapalı 3 bin konutun dönüşümünü yaparız”
Konuşmalarının seçim vaadi olmadığını ifade eden Bakan Kurum, “Bunları niye anlatıyorum? 90 Milyar TL’lik yatırım yapmışız. 20 milyar TL’lik yatırımımız devam ediyoruz. TOKİ Başkanlığıyla 3 buçuk milyon kişiyi ev sahibi yapmışız. 840 bin konut yapmışız. Emlak Konut ile 125 bin bağımsız bölüm yapmışız. İller Bankası ile 200 milyar liralık

belediyelerimize kaynak sağlamışız. Gözümüz kapalı 3 bin konutun dönüşümünü yaparız. Bunu sözünü de buradan veriyoruz” dedi.

“Bu mesele bir ilçe belediyesinin boyutlarını aşan bir meseledir”
AK Parti Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı Ömer Arısoy, “Buradaki herkesle konuştuk. Sohbet ettik. Çözümlerimizi anlattık. Bu mesele bir ilçe belediyesinin boyutlarını, imkan ve kabiliyetlerini, yeteneklerini aşan bir meseledir. İnşallah burada TOKİ’nin de bağlı olduğu Çevre ve Şehircilik
Bakanlığı ile burada altından kalkamayacağımız hiçbir mesele yoktur” dedi.

18 ay kira yardımının uzatılması isteğine yanıt veren Bakan Kurum, “ Kira desteğiyle alakalı 18 ay veriyorduk. Şimdi 36 aya çıkardık. 36 ay kira desteği veriyoruz. 18 ay aldıysa kalan 18 ayı da vereceğiz.
18 üzerine 36 daha vermeyeceğiz” dedi.