BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bakan Işık’tan faiz önerisi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Merkez Bankası’nın kur-faiz dengesinde faizleri bir an önce aşağı çekerek, kurun daha aşağı in...

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Merkez Bankası’nın kur-faiz dengesinde faizleri bir an önce aşağı çekerek, kurun daha aşağı inmesinin engellemesi gerektiğini belirterek, "İlk çeyrek rakamları ilham verici. OECD ortalamasının neredeyse 5 katı kadar büyüdük" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2014 Ekonomi Raporu’nu sunmaları için ASKON Heyeti’ni Bakanlıkta kabul etti. Bakan Işık, yaptığı konuşmada, Türkiye açısından önemli bir raporu hazırladıkları için yönetim kurulu üyeleri ve tüm üyelere teşekkür ederek, "Türkiye’de düşünce kuruluşu niteliğinde fazla kuruluş yok. Amerika’yı bugün tartışmasız belli konumda tutan, düşünce kuruluşları ve o kuruluşlardaki çalışmaların derinliğidir. Maalesef Türkiye pek çok alanda olduğu gibi bunları da çok uzun yıllar ihmal etti. Sadece hükümet ve devlet kurumlarının değil özellikle sektörün ve sivil toplum örgütlerinin belli alanlarda derinlikli çalışmalar yapması belli konuları çok detaylı çalışması ve o çalışmaların sonuçlarından da hükümetin yararlanması işleri daha da hızlandırıyor. Yapılan çalışmaları küçümsemek mümkün değil ama yeterli olmadığını kabullenip Türkiye’deki düşünce kuruluşlarının sayısının artması gerekir. Hükümet politikalarının oluşumunda ve belirli temel politikaların oluşmasında düşünce kuruluşlarının ortaya koyduğu fikirleri dikkate almak Türkiye’yi ciddi derecede olumlu etkileyecek" dedi.
Türkiye’nin, pek çok kötümser beklentinin aksine Cumhuriyet tarihinde benzeri pek yaşanmamış büyük bir türbülansın içinde olduğunu belirten Işık, "Yüzde 4.3 gibi önemli bir büyüme yakalamış olmamız hepimizi sevindirdi ve geleceğe ümitle bakmamızı sağladı. Genelde bugüne kadar iç tüketime bağlı büyüme yaşıyorduk. Ancak 2014 ilk çeyrek büyümesinin lokomotifi ihracat. Bu durum Türkiye’nin tüketim bazlı değil üretim bazlı büyümeyi başarabileceğini gösteriyor. Son dönemde yaşanan kurların bize avantaj yaratan etkisiyle birlikte cari açığımızı azalttık" diye konuştu.
Merkez Bankası’nın kur-faiz dengesinde faizleri bir an önce aşağı çekerek, kurun daha aşağı inmesini engellemesi gerektiğini söyleyen Bakan Işık, "İlk çeyrek rakamları ilham verici. OECD ortalamasının neredeyse 5 katı kadar büyüdük" ifadesinde bulundu.
(İHA)