BIST 10.644
DOLAR 32,15
EURO 35,09
ALTIN 2.524,24
HABER /  GÜNCEL

Türkiye konsolosluğu neden tahliye etmedi?

IŞİD'in Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'na yönelik baskını Ankara'nın ana gündem maddesi. Peki konsolosluk binası neden tahliye edilmedi?

Abone ol

IŞİD militanları dün Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na baskın düzenledi ve konsolosluktaki 49 kişiyi rehin aldı.

Baskın sonrası Ankara'da tartışılan en önemli konu 'Türkiye'nin neden konsolosluğu zamamında tahliye etmediği' oldu.

Bir süredir köşesinden Musul'daki tehlikeye dikkat çeken Milliyet si yazarı , tahliyenin neden gerçekleşemediğini bugünkü köşesinden yazdı.

IŞİD'in konsolosluk baskını haberini aldığında Ankara olduğunu söyleyen Aslı Aydıntaşbaş, Ankara'nın baskından 24 saat önce IŞİD konusunda teyakkuz halinde olduğunu yazdı.

BASKINDAN SONRA NE OLDU?

Aslı Aydıntaşbaş'ın bugünkü yazısından bazı bölümler şöyle:

Rehine haberiyle birlikte sıkı bir diplomasi maratonu başladı. Önümüzdeki 48 saat içinde Ankara önce müttefiklerini, ardından ilişkide olduğu diğer aktörleri devreye sokarak IŞİD’in rehineleri serbest bırakması için baskı uygulayacak. Amaç, fazla gürültü koparmadan IŞİD’e “Türkiye’ye bulaşma” mesajını vermek. Katar ve Suudi Arabistan gibi müttefiklerden tutun da Irak’taki muhalif gruplara kadar çok yönlü bir trafik.

ASIL GÖREV MİT'İN

IŞİD resmi bir yapı olmadığı için burada iş büyük ölçüde MİT’e düşüyor. İki gün önce Musul’daki IŞİD taarruzunu haberleştirirken, Musul’daki başkonsolosluğumuzun tahliye edileceği bilgisine ulaşmış, bunu da dünkü köşemde yansıtmıştım.

Peki, neden tahliye edilmedi?

Cevabı henüz net değil. Ankara genelde tahliye konusunda isteksizdir. ”Biz Batılılar gibi bu topraklara yabancı değiliz” düşüncesiyle savaş senaryolarında en son kapanan elçilik olur bizimkisi. Dün görüştüğüm üst düzey bir Iraklı Kürt yetkili, Ankara’yla yakın temasta olduklarını ve konsolosluğun peşmerge tarafından tahliyesini teklif ettiklerini söyledi.

Acaba Ankara’da yapılan değerlendirmede, IŞİD’den kaçma ya da peşmerge yardımıyla tahliye edilme görüntüsünün Türkiye’nin prestijini sarsacağı mı düşünüldü?

İŞ İŞTEN GEÇMİŞTİ!

Üst düzey yetkililer, Kürt yönetimininden tahliye için yardım talebi geldiğinde, zaten iş işten geçtiğini söylediler. Tahliye seçeneği salı günü gündeme geldiğinde, havaalanı ve tüm yollar IŞİD’in elindeydi. Başbakanlık’la yapılan müzakerelerde, tahliyenin, Türk personelin orada kalmasından daha riskli olacağı düşünülmüş...