BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Ergin'den Erdoğan'a destek

Erdoğan'ın kuvvetler ayrılığıne yönelik sözlerine Ergin'den destek geldi

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın kuvvetler ayrılığı na yönelik sözleriyle ilgili ''Geçmişten beri söylenen bir konu bu. Nedir o; anayasamızda da belirtildiği şekilde idari yargının denetim sınırları hukukilik denetimidir ama zaman zaman yerindelik denetimi yapıldığına dair şikayetler yapılmıştır. Sayın Başbakanımızın da beyanları bu kapsamdadır diye düşünüyorum'' dedi.

Ergin, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ve Yargıtay Başkanı Ali Alkan ile Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı çalışanlarınca hazırlanan iki perdelik ''Bir Garip Ali Cengiz Oyunu''nu izledi.

Ergin, Küçük Tiyatro'da sahnelenen, Yargıtay ile Ankara ve Sincan Adliye'si çalışanlarını da bir araya getiren oyuna gelişinde bir gazetecinin ''Gelecek mi 4. yargı paketi? Bizim bir demokrasi paketi diye görünce adlandırabileceğimiz türde bir paket ortaya çıkacak mı?'' şeklindeki sorusuna, ''Çalışmalarımız onun için'' yanıtını verdi.

Bu çalışmaların kolay bir zeminde yapılmadığını ifade eden Ergin, ''Doğrusu Türkiye'nin katettiği mesafe de takdire şayan bir mesafe. Yeterli olduğunu söylemiyorum ama 10 senede katetmiş olduğu mesafe anlamlıdır, önemlidir. Bu inancı, bu heyecanı kaybetmeden, standartları daha da yükseltecek bir altyapıyı kurmak hepimizin görevi diye düşünüyorum'' diye konuştu.

Ergin, oyunu izledikten sonra bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kuvvetler ayrılığına ilişkin görüşlerini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine ise şunları söyledi:

''Geçmişten beri söylenen bir konu bu. Nedir o; anayasamızda da belirtildiği şekilde idari yargının denetim sınırları hukukilik denetimidir ama zaman zaman yerindelik denetimi yapıldığına dair şikayetler yapılmıştır. Sayın Başbakanımızın da beyanları bu kapsamdadır diye düşünüyorum. İdari yargının ve Danıştay'ın, idare mahkemelerinin, bölge idare mahkemelerinin hukukilik denetimine dönük herhangi bir şey söyleme durumumuz yok. Ama öyle anlar geliyor ki yerindelik anlamına gelen kararlar verilebiliyor. Sayın Başbakanımızın da, zaman zaman bizlerin de itiraz ettiğimiz husus budur. Bir ile, bir ilçeye bir adliye binası yapacağız, bir idare mahkemesi çıkıp diyebiliyor ki 'bu adliyeyi buraya yapmayın, başka bir yere yapın'. Yani nerede olması gerektiğine dair hukukiliğin ötesinde yerindelik anlamına gelen bir değerlendirme yapılabiliyor. Burada yerindelik yetkisi yürütme organına ait bir yetkidir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi tam anlamıyla uygulandığı takdirde bir problem olmaz diye düşünüyorum. Bu sözlerin de bu kapsamda söylenmiş olduğunu düşünüyorum.''

Ergin, gazetecinin ''Yani kuvvetler ayrılığı ilkesi iyi işlerse sorun yok anlamında mı söylemiştir diye düşünüyorsunuz'' şeklindeki ifadesi üzerine ise şöyle konuştu:

''Bu eleştiriler işleyişe dönük eleştirilerdir. Geçmişte yaşadığımız ve zaman zaman günümüzde azalarak devam etse de yerindelik anlamına gelebilecek tasarruflar elbetteki yürütme organını rahatsız eder. Bu aslında yerindelik denetimi anayasamıza da uygun bir tasarruf değil. Ancak bunlar süreç içerisinde yoluna girecektir. İdari yargı denetimini hukukilik sınırları içerisinde tutma yönünde içtihatlarını geliştirecektir diye düşünüyorum.''