BIST 10.626
DOLAR 32,23
EURO 35,03
ALTIN 2.487,26
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Ergin'den CHP'ye Silivri yanıtı!

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nnü de dahil tüm cezaevşlerinin Avrupa Konseyi ve BM'nin standardına uygun olduğunu açıkladı.

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü de dahil olmak üzere Türkiye'deki tüm yeni ceza infaz kurumlarının, Avrupa Konseyi ve BM gibi uluslararası kuruluşların, cezaevleriyle ilgili standartlarına uygun inşa edildiğini bildirdi. Adalet Bakanı Ergin, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in Silivri Cezaevi'ne ilişkin soru önergesine yazılı yanıt verdi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü de dahil olmak üzere Türkiye'deki tüm yeni ceza infaz kurumları, Avrupa Konseyi ve BM gibi uluslararası kuruluşların, cezaevleriyle ilgili geliştirip yayınladıkları standartlara uygun olarak inşa edildiğini belirten Ergin, cezaevi mimarilerinin geliştirilmesinde Avrupa Konseyi üyesi pek çok AB ülkesi ceza infaz kurumlarının da incelenerek, örnek alındığını vurgulandı.

Ceza infaz kurumlarında tünel kazma gibi bir olaya meydan verilmemesi için hükümlü ve tutukluların muhafaza edildiği bölümlerde toprak alana yer verilmediğine işaret eden Ergin, ''AB ülkelerinin pek çoğundaki kapalı cezaevlerinde de böyle bir olanağın tanınmadığı görülmektedir. Ancak ülkemizde bazı kapalı ceza infaz kurumlarındaki açık futbol sahaları ile açık ceza infaz kurumları ve yeni yapılan firar riskinin düşük olduğu kadın ve çocuk ceza infaz kurumlarında toprak alanlara yer verilmektedir'' ifadelerini kullandı.

5 BİN 976 HÜKÜMLÜ , 3 BİN 197 TUTUKLU

Ergin, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde 8 Ekim 2012 tarihi itibarıyla 5 bin 976 hükümlü ve 3 bin 197 tutuklu bulunduğunu bildirdi.

Silivri l Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda, idare ve gözlem kurulu kararıyla kurumun asayiş, düzen, fiziki şartları, güvenliği göz önünde bulundurularak yüksek güvenlikli bölümde barındırılan tutukluların, yargılandıkları kanun maddeleri ve suç grupları nedeniyle bir araya getirilmediğini belirten Ergin, bu durumun mevzuata aykırılık oluşturmadığını kaydetti.

Ergin, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Üye Devletlere Avrupa Cezaevi Kuralları 2 Sayılı Tavsiye Kararında spor, oyunlar, kültürel faaliyetler, özel hobiler ve diğer boş zaman uğraşlarını kapsayan eğlendirici fırsatların yaratılmasının tavsiye edilmesine karşılık, hükümlülerin sohbet amaçlı bir araya getirilmeleri konusunda bir tavsiyenin bulunmadığını, İnfaz Kanunu'nda da hükümlülere sohbet başlığı altında bir hak tanınmadığı, ancak kültürel ihtiyaç dikkate alınarak bu imkanın genelgeyle sağlandığını vurguladı.

YENİ HASTANE PLANLANIYOR

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nün su ihtiyacının İSKİ tarafından karşılandığını, kişi başına ortalama 400-450 litre su verildiğini ifade eden Ergin, İSKİ kaynaklı arızalar nedeniyle su kesintilerinin yaşanabildiğini, arıza giderilip su verilmeye başlandığında ise kısa bir süre için suyun bulanık aktığını, kurumun bu durumla ilgisinin bulunmadığını kaydetti.

Kampüs içindeki tüm kapalı ceza infaz kurumlarına ısı merkezinde bulunan makine ve ekipman ile alt yapı tesisatının elverdiği ölçüde günlük 9 saat soğuk su, haftalık 6 saat (haftada 3 gün 2'şer saat) sıcak su verildiğini belirten Ergin, şu ifadeleri kullandı:

''Kampüste bulunan tüm kapalı ceza infaz kurumlarına 24 saat süre ile su verilebilmesini teminen, mevcut 2 adet su deposuna ilaveten, 5 bin metreküp kapasiteli üçüncü bir depo yapımıyla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Silivri Ceza infaz Kurumları Kampüsü'nde 8 adet L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile 1 adet Açık Ceza İnfaz Kurumu var. Kampüs içinde bulunan, hükümlü ve tutukluların sağlık hizmetlerini yürüten Semt Polikliniği Sağlık Bakanlığı oluruyla 30 yataklı C sınıfı müstakil baştabiplik statüsüne kavuşturuldu; hastanede 6 Temmuz 2012 itibarıyla kadrolu bir başhekim, iki kardiyoloji uzmanı, üç genel cerrahi uzmanı, iki iç hastalıkları uzmanı, bir ortopedi uzmanı, bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, bir çocuk hastalıkları uzmanı, bir fizik tedavi uzmanı, bir nöroloji uzmanı ve beş pratisyen hekim ile İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce geçici olarak görevlendirilen iki psikolog, iki ruh ve sinir hastalıkları uzmanı, üç göğüs hastalıkları uzmanı, iki cildiye uzmanı ve iki de diş doktora olmak üzere toplam 13 branşta 23 uzman doktor ve 5 pratisyen hekim bulunuyor. Hastanede 24 saat nöbet hizmeti veriliyor. Kampüs bünyesinde yeni bir hastane binası yapılması planlanıyor, yeni hastane binası yapılıncaya kadar mevcut binanın genel tadilat çalışmaları devam ediyor, tadilatın bitimiyle birlikte eksik olan ameliyathane ve laboratuvar da hizmete açılacak.

Kampüste bulunan tüm kurumların yemek ihtiyacı Silivri Açık Ceza İnfaz Kurumu'nca karşılanıyor; bir öğündeki ortalama et kullanımı 250-300 kilogram, verilen yemeğin kalori miktarı ise en az 2500 kalori.

Kurumdaki havalandırma alanlarının Avrupa Konseyi ve BM asgari cezaevi standartlarının çok üzerinde, 65,19 metrekare olarak inşa edildi.''