BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.440,05
HABER /  DÜNYA

ABD, Suriye'ye saldıracak

Rusya, Esad’ın kimsayal silah kullandığı iddialarını araştırırken, Rus basını da ABD ile ilgili çarpıcı bir iddaya yer verdi.

Abone ol

Suriye’de Esad yönetiminin muhaliflere karşı ilk kez kimyasal silah kullandığı iddialarını ABD’nin doğruladığı öne sürüldü. Rus basınına göre “Agent 15” adlı kimyasal silahın Humus’ta kullanıldığını tespit eden Beyaz Saray, Şam’ı vurabilir. 

ESAD İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLACAK

Humus’un Halidiye bölgesinde altı muhalifin öldüğü çatışmalarda, sarin gazına benzeyen, ama onun kadar öldürücü olmayan bir kimyasal silahın kullanıldığı öne sürülmüştü. Syrian American Medical Society (Suriyeli Amerikan Tıp Derneği), muayenelerin ardından bugün bu gazın, NATO tanımlamasına göre “BZ” diye bilinen “Agent 15” olduğunu duyurdu. “Bu Beşar Esad için bir dönüm noktası olabilir” diye yazan Rus basını, ABD’nin kimyasal silah kullanımını uluslararası müdahale için bir “kırmızı çizgi” olarak tanımladığını hatırlattı.

MUHALİFLERE ZEHİRLİ GAZ ATILDIĞI İDDİA EDİLİYOR

Rus haber sitesi News.ru, ABD’nin Suriye’ye karşı kapsamlı bir müdahale başlatmasa bile, başkent Şam’da bulunan Devlet Başkanlığı Sarayı ve Savunma Bakanlığı’nı şu anda Akdeniz’de bulunan savaş gemilerinden atılacak füzelerle vurabileceğini öne sürdü. Bu arada İsrail’den de ilginç bir çıkış geldi ve iç savaşta kimyasal silah kullanıldığına dair Tel Aviv’e henüz bir kanıtın ulaşmadığı açıklandı. Öte yandan Rusya’nın Şam Büyükelçiliği Sözcüsü Sergey Markov, muhalif gruplara yönelik son saldırıda kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı ile ilgili iddiaları araştırdıklarını söyledi. Humus şehrinde muhalif gruplara uçakla zehirli gaz atıldığı belirtiliyor. İsrail Haaretz gazetesine göre de en az dört kişi zehirli gaz saldırısı sonucu kör oldu ve 4 kişi de felç oldu. Haaretz, gazla ilgili henüz net bir sonuç alınmadığını, ancak Suriyeli doktorların sarin gazı zehirlenmesi bulgularına rastladığı kaydediyor.

Bu drama kimse sessiz kalmamalı: Onlarca STK’nın bir araya gelerek başlattığı Suriye için ‘Bir Ekmek Bir Battaniye’ yardım kamapnayasına ilgi giderek büyürken mülteciler için bir çağrı da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’den geldi. Görmez, Suriye’deki çatışmalar nedeniyle bölgede bir insanlık dramı yaşandığını belirtirken, İslam dünyasını duyarlı olmaya çağırdı. İnsanlık dramına dönüşen çatışmalarla ilgili kanaati ne olursa olsun her Müslüman’ın insani yardım için harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Görmez, Suriye’de iki ateş arasında kalmış çocuk, kadın, yaşlılara, ilaçsız ve dermansız insanlara ilgisiz kalamayacaklarını belirterek, “Bütün sivil toplum örgütlerini, bütün sivil inisiyatifleri bu kampanyaya destek vermeye davet ediyorum” dedi.