BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Eker çözüm sürecine katkı istedi

Bakan Eker, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde (GGC) yemekte bir araya geldiği gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker , çözüm süreci konusunda, ''Hepimiz aslında tarihi bir sorumluluk taşıyoruz. Bu tarihi sorumluluğun bilincinde olarak yaklaşmamız lazım'' dedi.

Çözüm sürecine ilişkin sorular üzerine Eker, sürecin olumlu bir şekilde gelişerek sonuçlanmasını umduklarını söyledi. Bu dönemde herkesin sorumlulukla konuşması gerektiğini ifade eden Eker, ''Birisi konuşurken, acaba söylediğimden süreç zarar görür mü diye düşünmesi lazım. Bir şey söylemek belki bizi gündeme taşır, bizi tartıştırır ama hepimiz aslında tarihi bir sorumluluk taşıyoruz. Bu tarihi sorumluluğun bilincinde olarak yaklaşmamız lazım'' dedi.

Eker, terör örgütünün kaçırdığı kamu görevlilerinin durumu konusundaki soruya ise ''Serbest bırakılacakları konusunda açıklama oldu. Herkes sürece olumlu katkı sağlar diye bekliyoruz'' yanıtını verdi.

MUHALEFET NASIL YAKLAŞTI

CHP ve MHP 'nin sürece yaklaşımını da değerlendiren Bakan Eker, çözüme yönelik çabaların, milletin çok büyük kesimince desteklendiğini gördüklerini ancak anamuhalefet partisi ile MHP'nin sözcülerinin, çok sert bir üslupla sürece zarar vermeye ve süreci boşa çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunu zaten millet görüyor. Çünkü çatışmadan besleniyorlar diye düşünüyorum ve esasen meselenin gelişmesinde bu iki partinin sorumluluğu ve rolü var. Onların kodları, meseleye yaklaşım tarzları zaten bu meseleyi ortaya çıkardı. Onun için de böyle düşünmelerini yadırgamıyorum ama keşke milletin hayrına bir şey söyleseler. Akan kan Türkiye'nin kanı, dökülen gözyaşı Türkiye'nin gözyaşı, sönen ocaklar Türkiye'nin ocakları. Kimin yüreği yanıyorsa o Türkiye'nin yüreğidir, bunu anlamak lazım. Sayın başbakan, (bunun tüm sorumluluğunu da üstleniyorum, bedel varsa ödemeye hazırım ama bu meseleyi çözmek için elimden geleni yapacağım) diyorsa muhalefet partilerinin de (niye bunu hızlandırmıyorsun) demeleri lazım. Bütün bu değerlendirmeleri tarih ortaya koyacak. Hükümet olarak doğru bir iş yaptığımızı biliyoruz ve bu sorumlulukla hareket ediyoruz. Tüm siyasi aktörleri aynı sorumluluk bilinciyle hareket etmeye davet ediyoruz. Çok fazla konuşacak bir şey yok aslında. Süreç işliyor, hayır konuşacak olan konuşsun, hayır konuşmayacak olan sussun.''

GÖRÜŞME TUTANAKLARI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, devletin bütün kurumları ile hükümetin ve milletin büyük çoğunluğunun sürecin amacına ulaşması için el birliğiyle çaba verdiğini de belirterek, şunları söyledi:

''Ancak provokasyon ihtimalleri de olabiliyor. Maalesef en son yayınlar çok masum değil bu konuda. Sürece zarar verilmeye çalışılıyor. Tartışılacak bir şey yok. O orada ne demiş, bu ne demiş. Sonuçta bir tarafına bakıyorsunuz magazin, bir tarafında isnatlar, iddialar... Oraya gidenler belli. Bir gazeteciye verilmiş, basın mensubu kimden almış biliyordur onu. Ortaya çıkacak bunlar. Ne kadar çok bunun üzerinden tartışma yaratılırsa konuşulursa bunlar amacına o kadar ulaşmış olur. Herkesin şu sorumluluğu da var, elimizi vicdanımıza koyalım, mesleğimiz mi, toplumun çıkarı mı, milletin tarihi mi? bunu tartmamız lazım.''