BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.426,24
HABER /  DÜNYA

Bakan Çağlayan’dan ihracatçılara öneri

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM verilerine göre Haziran Ayı’nda ihracatın yüzde 0.6 artarak 11 milyar 833 milyon dolar olduğunu belirtere...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM verilerine göre Haziran Ayı’nda ihracatın yüzde 0.6 artarak 11 milyar 833 milyon dolar olduğunu belirterek, “Ben ihracatçılarımızdan biraz daha gayret bekliyorum. Prese devam etsinler, Pazar çeşitlendirmeye devam etsinler. Ekonomi Bakanlığı olarak açıkladığımız Hedef ve Öncelikli pazarlara yönelsinler” dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Haziran ayı ihracat kayıt rakamlarını değerlendirdi. Geçtiğimiz hafta Cuma günü, Mayıs ayı TÜİK rakamlarının açıklandığını hatırlatan Bakan Çağlayan, 13.3 milyar dolara ulaşan bir rakam gördüklerini, ilk 5 ayda tam 152 ülkeye ihracat artışı yakalandığını, ayrıca 97 faslın yani ürün grubunun 68’inde ihracat artışı olduğunu belirtti. TİM verilerine göre Haziran ayı ihracatının yüzde 0.6 artarak 11 milyar 833 milyon dolara ulaştığını söyleyen Çağlayan, Haziran ayında sanayi ürünleri ihracatının yüzde 0.8 azalışla 9 milyar 745 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 8.9 artarak 1 milyar 655 milyon dolar, madencilik ürünleri ihracatının yüzde 5.1 oranında artarak 433 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
Zafer Çağlayan, 2013 yılının önceki yıllara göre çok farklı bir yıl olduğunu, bütün ülkelerin ihracat ve ithalatının yavaşladığını, Türkiye’nin en büyük müşterisi olan Avrupa Birliği’nin bile ithalatının yılbaşından bugüne kadar yüzde 5.5 düştüğünü bildirdi. Çağlayan “27 AB üyesinin 20’sinin ithalatı geriliyor. Aynı şekilde ABD’nin ithalatı da geçen yılın yüzde 1.7 gerisinde. Ama biz buna rağmen ihracatımızı artırıyoruz. Hem de bu bölgelere de artırıyoruz. Fakat dünya genelindeki bu gelişmelerden de etkilenmiyor değiliz” ifadelerini kullandı.
Haziran ayında en fazla ihracat yapan sektörün yüzde 12.5 artışla, 1 milyar 805 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü olduğunu kaydeden Çağlayan, kimyevi maddeler ihracatının yüzde 3.5 azalarak 1 milyar 336 milyon dolara gerilediğini, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yüzde 3.8 artarak 1 milyar 449 milyon dolar olduğunu kaydetti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Haziran ayında oransal bazda en yüksek ihracat artışlarının yüzde 134’le zeytin ve zeytinyağı, yüzde 43.1’le süs bitkileri ve mamulleri, yüzde 31.7 ile gemi ve yat, yüzde 20.6 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinde yaşandığını belirterek şunları kaydetti: “Haziran ayında toplam 218 ülke/gümrük bölgesine yönelik ihracat yapıldı. Dünyanın her noktası artık bizim ihraç pazarımız. Yüzümüz sadece AB’ye değil, tüm dünyaya dönük. AB’ye ihracatımız yüzde 5,3 oranında artarak 5 milyar 80 milyon dolar oldu. AB’nin dünyadan ithalatı gerileme devam ederken, bizden ithalatı artmaya başladı. Ortadoğu ülkelerine ihracatımız yüzde 10,9 azalarak 2 milyar 204 milyon dolar oldu. Afrika ve Asya ülkelerine ihracatımız arttı. Haziran ayında 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 25 oldu. 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 14 il var. İhracat giderek tabana yayılıyor. Ocak-Haziran döneminde tüm illerimiz ihracat yapmış durumda. Haziran’da en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz iller sıralamasında ilk beşte İstanbul (5 milyar 244 milyon dolar), Bursa (1 milyar 98 milyon dolar), Kocaeli (1 milyar 10 milyon dolar), İzmir (702 milyon dolar) ve Ankara (668 milyon dolar) var.”
Bakan Çağlayan, dünya genelinde mal ticaretinde bir durağanlık olduğunu, Meksika, Güney Kore, Çin, ABD, Brezilya gibi ülkelerin de ihracat artışlarının eski hızında olmadığını vurguladı. AB’nin yanı başında bir ülke olarak Türkiye’nin istikrarlı bir şekilde ihracatını artrmaya devam etmesinin bir başarı olarak görülmesi gerektiğini ancak ihracatçıların biraz daha gayret etmeleri gerektiğini belirten Çağlayan, “İhracatçılarımız prese devam etsinler, pazar çeşitlendirmeye devam etsinler, Ekonomi Bakanlığı olarak açıkladığımız hedef ve öncelikli pazarlara yönelsinler. 2013’te ihracat artışımız tek haneli olacak ama yine de 158 milyar dolarlık OVP hedefine ulaşacağız, bunun için çalışıyoruz” dedi.
(İHA)