BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.436,23
HABER /  GÜNCEL

Bakan Bayraktar o iddiaları yalanladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, son günlerde sıkça konuşulan Bağdat Caddesi'nin yüzde 80'nin büyük riskle karşı karşıya iddilarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Bağdat Caddesi'nde çok acil hemen boşaltılması gereken bir binanın olduğunu ben bilmiyorum. Bize öyle bilgi ulaşmadı'' dedi.

Bayraktar, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda, 39 ilçe başkanı ve 26 belediye başkanıyla basına kapalı gerçekleştirilen istişare toplantısından önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şu anda Türkiye'de kentsel dönüşümün yapıldığını söyledi.

İktidarları döneminde Türkiye'de bugüne kadar 268 noktada kentsel dönüşümü proje olarak başlattıklarını aktaran Bayraktar, bunlardan yaklaşık 150'sinde fiilen inşaata başladıklarını, yaklaşık 40 bin konut yaparak hak sahiplerine teslim ettiklerini kaydetti.

Bayraktar, Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi İstanbul'da da başarılı projeler yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

''Türkiye'de özelikle 1999'dan önce yapılan bina ve yapı stokunun güvenilir olmaması nedeniyle, deprem aksı üzerinde yaklaşık 6,5 milyon konutun mutlaka elden geçirilmesi ve yenilenmesi gerekiyor. Bunların büyük bir bölümünün İstanbul'da olması nedeniyle İstanbul'daki 39 ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesiyle zaman zaman toplantılar yaptık. Bugün de parti olarak ilçe başkanlarımız, ilçe belediye başkanlarımızla bu işe dört elle sarılma noktasında arkadaşlarımızla hasbihal yapacağız.''

İŞİN ÖZÜ BİNALARI YENİLEMEKTİR

Kentsel dönüşüm konusunda, gönüllülük esasını yakalamak istediklerini vurgulayan Bayraktar, ''Bunun ismi, 'depreme, afete dayanıksız binaları yıkmak' gibi bir ifadeyle ortaya çıkıyor. Ancak işin özü, binaları yenilemektir, güvenli binalar yapmaktır. Barınma ihtiyacı olup da ev alamayan insanlara yuva yapmaktır. Belediyelerimizin biraz daha aidiyet duygusunu, moralini, bu işe girmek için cesaretini arttırmak ve halka yaklaştırmak adına yeni çalışmalar yapmak için bir araya geldik. Bu işi siyaset dışı ve siyaset üstü yapmak, insani bir boyutta götürmek istiyoruz'' diye konuştu.

BAĞDAT CADDESİ'NİN DURUMU

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm kapsamında Bağdat Caddesi'nde birçok binanın yıkılacağına yönelik gazetelerde yer alan habere ilişkin soru üzerine, binalarının güvenli olup olmadığından şüphelenen vatandaşlara binalarını kontrol ettirmelerini tavsiye ettiklerini söyledi.

ACİL GÖRDÜĞÜMÜZ DURUM YOK

Kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlara çeşitli desteklerin sağlanacağını dile getiren Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Vatandaş kendi evini yenileyecek. Ancak çok acil gördüğümüz riskli, yıkılmak üzere olan binalar, bizim ve belediyelerin uyarılarına rağmen boşaltılmıyorsa, vatandaşın canı bizim için önemli olduğundan o evi boşaltmak zorundayız. Bağdat Caddesi'nde şu anda böyle bir durum yok. Bağdat Caddesi'nin zaman içinde yenilenmesi gerektiği noktasında, bakanlığımız tarafından yetkilendirilen, lisanslandırılan bir şirketin yapmış olduğu bir tespit var. Bunu beğenmeyen, kabul etmeyen, oradaki hak sahipleri itiraz edebilir. İtiraz için bir heyetimiz, komisyonumuz var. O komisyonda bir daha bakılır. Bağdat Caddesi'nde çok acil hemen boşaltılması gereken bir binanın olduğunu ben bilmiyorum. Bize öyle bilgi ulaşmadı. Gazetede çıkan bir haberdir. Biz de bunu inceliyoruz.

Bağdat Caddesi'nde oturanlar emin, huzurlu, mutlu olsunlar. Bağdat Caddesi'ndeki eski binaların zaman içinde elden geçirilmesi lazım ama bugünden yarına bir tehlike var, alarm veriliyor, gibi bir şey yok.''