BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Bakan ABD'yi uyardı Fethullah Gülen kaçabilir!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili son dakika açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Fethullah Gülen'in ABD'den kaçma girişiminde bulunabileceğini söyledi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gelişmeleri Habertürk'e değerlendirdi.

Çavuşoğlu, FETÖ Terör Örgütü elebaşısı ve hakkında gıyabi tutuklama kararı verilen Fethullah Gülen'in ABD'den iadesi için gerekli dosyaları gönderdiklerin, geçici tutuklanma talebinde bulunduklarını açıklarken, 3'üncü bir ülkeye kaçma ihtimali olduğunu söyledi.  Çavuşoğlu, "Gülen için 17-25 Aralık sürecinden itibaren her seviyede iade istedik. Bu şahıs kaçma teşebbüsünde bulunabilir. ABD'nin bunun için gerekli önlemleri alması beklenir" dedi.

FETHULLAH GÜLEN'İN İADESİ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

17-25 Aralık'tan bu yana ABD'den her seviyede iade istedik. Son darbe girişimiyle ortaya çıktığı gibi Gülen'in iadesi için çalışmalarımızı hızlandıracağız. İsteğimiz çok net, bu kişiyi bize iade edecekler. Geçici tutuklanması için girişimlerimiz oldu, ancak henüz bir cevap yok. Kaçmasının engellenmesine yönelik girişimlerimiz de bulundu. Bunun için gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz. 

ABD ZİYARETİ

Kerry ile bir görüşme yapacağız, güvenlik ile ilgili görüşmelerimiz olacak. Hem siyasi, hem hukuki kanatlarda temaslarımız olacak. Vermemiz gereken mesajları vereceğiz. Oraya gitme amacımız Gülen'in iadesi. 

İADE EDİLMEMESİ DURUMUNDA YAPTIRIMLAR

Bu olaydan dolayı Türkiye'de ABD karşıtlığı artmaya başladı. Kötü senaryolar üzerinde konuşmak istemem ama bu ilişkilerimizi etkiler. Bir ülkede darbe girişimi yapan bir terör örgütü var ve bu terör örgütü lideri bizde yaşıyor. ABD istiyor, Türkiye vermiyor. ABD ne hissederse, biz de hissederiz. Çünkü darbe girişiminde bulunan, darbe basit bir terör saldırısı da değil, bir terör örgütünün başı bir ülkede yaşıyorsa ve ABD onu bize vermediği zaman ilişkilerimiz etkilenir. Biz bu noktaya gelmek istemiyoruz. ABD'den terör örgütü başını kendi ülkesinde tutmasını istemeyiz. İşbirliği ve anlaşmalar çerçevesinde iadesini isteriz.