BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.429,85
HABER /  GÜNCEL

Bahreyn'in başkenti yeni çatışmalara sahne oldu

Bahreyn'in başkenti Manama'da pazar günü göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda, polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Abone ol

Bahreyn'in başkenti Manama'nın çeşitli bölgelerinde polis ile göstericiler çatıştı.

Güvenlik güçleri, şehrin ticaret merkezine giden ana yollara barikat kuran protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Şehrin ana meydanında ve üniversitede de çatışmalar yaşandığı haberleri geliyor.

Bahreyn'deki göstericiler ağırlıklı olarak, Sünni monarşinin değişmesini isteyen ve Mısır ile Tunus'taki ayaklanmalardan ilham alan Şii vatandaşlar.

Geçen ay ayaklanmaların en yoğun olduğu noktada, polis yedi göstericiyi öldürmüştü, ancak o zamandan beri güvenlik güçleriyle çatışmalar nadiren yaşanıyordu.

Çatışmalar şehrin üç ayrı bölgesinde

Ancak ülkede iş günü olan Pazar günü Manama'nın üç ayrı bölgesinde çatışma çıktı.

AP haber ajansına konuşan Savsan Muhammed adlı bir işçi "Bugün kimse işe gidemedi. Çeteler ve göstericiler yolu kapatmıştı" dedi.

Yolu kapatan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale eden polis daha sonra İnci Meydanı'nda toplananları dağıtmaya çalıştı.

Bir aydır büyük ölçüde göstericilerin işgali altında olan İnci Meydanı'nda polis gözyaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Ancak görgü tanıkları binlerce göstericinin meydana geldiğini ve polisi geri çekilmek zorunda bıraktığını söylüyor.

Bahreyn Üniversitesi'nde de hükümet yanlısı ve karşıtı göstericiler çatıştı.

Göstericiler, eğer talepleri kabul edilmezse, saraya yürüyeceklerini açıkladı.

Bahreyn, Arap coğrafyasındaki ayaklanmalardan etkilenen ilk Körfez ülkesi.

Amerika Birleşik Devletleri, Bahreyn hükümetine "güç kullanmak yerine muhalefet ile barışçıl ve anlamlı bir diyalog süreci" başlatılması çağrısı yaptı.

Amerikan Donanması'nın beşinci filosu bu ülkede konumlanış durumda.

Vatandaşlarına Bahreyn'e seyahat etmeme çağrısı yapan İngiltere hükümeti ise, Suudi askerlerin ülkeye giriş yapmak üzere olduğuna bilgisinin kendilerine ulaştığını söyledi.