BIST 9.530
DOLAR 32,46
EURO 34,82
ALTIN 2.476,28
HABER /  GÜNCEL

Japonya piyasalara rekor miktarda para pompalıyor

Japonya Merkez Bankası piyasalara rekor düzeyde para pompalayarak deprem ve tsunami felaketlerinin ekonomiye etkisini yumuşatmaya çalışıyor.

Abone ol

Deprem ve tsunami felaketi ardından Japon borsasındaki ilk işlem günü hisse fiyatları keskin düşüş yaşarken, Japonya Merkez Bankası piyasalara rekor düzeyde para pompalayarak ekonomiyi rahatlatmaya çalışıyor.

Tokyo borsasında ana gösterge Nikkei endeksi pazartesi günü yüzde 6'nın üzerinde değer kaybetti. Japonya'nın nükleer tesis işletmetcisi Tepco şirketinin hisseleri yüzde 24 kayıp verirken, kapanan fabrikalar nedeniyle üretimin askıya alınması Sony ve Toyota gibi dev firmaların hisse fiyatlarını da vurdu.

Japonya Merkez Bankası, para piyasalarını kısa vadede rahatlatmak için 184 milyar dolar pompaladığını ve bu rekor miktara önümüzdeki günlerde ilavelerin de yapılacağını açıkladı.

184 milyar doların yanısıra salı ve çarşamba günleri piyasalara 83 milyar dolar daha aktarılaacağını söyleyen Japonya Merkez Bankası'nın para piyasasına toplam müdahalesi 266 milyar doları geçiyor.

İngiltere basınından Daily Telegraph gazetesi, doğal afetin Japonya'yı yeniden resesyona sürüklemekle kalmayıp, küresel mali kriz ardından dünya genelindeki toparlanma sürecine de sekte vurabileceğine dikkat çekiyor.

Financial Times, Japonya'nın küresel ekonomideki payının yüzde 7'ye denk geldiğini yazıyor.

Petrol fiyatlarının cuma günü yüzde 3 oranında düştüğünü belirten Guardian, düşüşün bu hafta da devam edebileceğini kaydediyor.

Gazete, Japonya'nın dünyanın en çok petrol ithal eden ülkelerinden biri olduğunu, ancak fabrikalarda üretimin durma noktasına gelmesi nedeniyle talebin de azalacağını vurguluyor.

Guardian, dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota ile Nissan'ın toplam 20 fabrikada üretimi durdurduğuna dikkat çekiyor.