BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  POLİTİKA

Bahçeli'nin Erdoğan iddiası doğru mu?

MHP lideri Bahçeli'nin Beyaz Saray bahçesinde yapılan basın toplantısında 'Erdoğan Obama karşısında pısırık kaldı' iddiası doğru mu?

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti tartışılmaya devam ediyor. Günlerdir konuşulan içeriğinden ziyade karşılanma biçiminin gündeme geldiği ABD ziyareti siyasetçilerin dilinde.

"EN MUHTEŞEM ZİYARET"

ABD ziyareti sonrası iktidar ve taraflar yine uç söylemlerle kitlelerine mesaj veriyor. Ziyaret bitti ama tartışma sürüyor. İktidar partisine göre "en muhteşem ziyaret", "Beyaz Saray Erdoğan için seferber oldu", "En çok itibar görülen ziyaret", "ABD küresel bir lideri ağırlamanın heyecanını yaşadı" türünden yorumlar işitildi.

beyaz-saray.20130522115207.jpg
Bahçeli'nin koalisyon ortağı olduğu dönemde Ecevit'in Beyaz Saray'da Clinton önündeki bu duruşu çok tartışılmıştı. Kimileri bu fotoğraf için "saygısızlık" derken, kimileri de "Clinton samimiyet ve sıcaklığını gösterdi" diye yorumda bulunmuştu.

"BEYAZ SARAY'DA KONU BAŞLIKLARI DEĞİŞTİ" GÖRÜŞÜ

Bugüne kadarki ABD ziyeretilerinde ya para istenir ya da sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı hassasiyetler iletilirdi. Bir de duruma göre Kıbrıs meselesi konuşulurdu. İktidar kanadı bu yapının kırıldığını savunuyor, bölge ve dünya ülkelerinin iç siyasetine kadar birçok konunun konuşulduğu görüşünde.

Muhalefete göre ise iktidar Washington'da duvara çarptı. Kılıçdaroğlu "ABD gezisinin bütün yönleri kötü müydü, hayır, otelcilik hizmetleri, yağ işi de çok iyiydi" tespitinde bulundu. Bahçeli ise hangi tavizlerin verildiğini sordu.

OBAMA HANGİ TALİMATLARI SIRALADI?

-Türk devlet geleneğine riayet edilmiş midir? Diplomasinin inceliklerine ve kurallarına uyulmuş mudur?

-Başbakan Erdoğan, Obama’ya gerçekte ne söylemiş, neleri vaat etmiş ve hangi tavizleri vermiştir?

-Obama, Başbakan’a neyi dikte etmiş, neleri buyurmuş ve hangi yeni talimatları sıralamıştır?

"TÜRK MİLLETİ DİK BAŞLIDIR"

Ziyaret üzerine yapılan yorumlarda görüldüğü övgüde de eleştiride de sınır tanınmadı. Özellikle Bahçeli'nin bir gözlemi polemiğe açıktı. Oval Ofis'teki görüşmenin ardından Beyaz Saray'ın Gül Bahçesi'de düzenlenen ortak basın toplantısını hatırlatan Bahçeli, dünkü grup toplantısında şunları söyledi:

"Başbakan Erdoğan’ın ABD Başkanı’nın ağzına bakan tarz ve görüntüsü, onay bekleyen ve teyit isteyen mahcup bakışları milletimizi temsil eden birisine hiç yakışmamış ve hiç de uygun düşmemiştir.

Türk milleti hükümrandır, Türk milleti dik başlıdır, Türk milleti güçlüdür ve hiçbir gücün karşısında ezilip büzülecek kadar da hamd olsun pısırık olmamıştır."

İşte Bahçeli'nin "pısırık kaldı" iddiasına konu olan o fotoğraflardan bazıları:

beyaz-saray.jpg

beyaz.jpg