BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.480,12
HABER /  POLİTİKA

Bahçeliden türban TARİFİ

Bahçeli türban konusuna açıklık getirdi. Türbanı hangi koşulda desteklediklerini anlattı.

Abone ol

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin, üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine açıklık getirdi. "Ak Parti başörtüsü sorununu istismar ediyor. Başsavcı görevini yapıyor" dedi.

Bahçeli şunları söyledi:

SUNANLAR-ALANLAR AYRIMI

Bir yanlış anlaşılma olmasın. Hizmet sunumu ayrıdır, hizmeti sunanlar ayrıdır. Biz hizmet sunumunda derken, kamu hizmetlerinin sunumunda eşit davranılmasını amaçladık. Bir yerleşim yerine diyelim okul yapıyorsunuz, okul çağında 100 çocuk var. Eğer bir başka mahallede de okul çağında 100 çocuk varsa, onlara okul yapmak gerekir, anlamında. Yoksa kamu hizmeti sunanları kastetmedik. Kamu hizmeti sunanlar, kamunun kurallarına uymak zorundadırlar. Bizim anlayışımız budur."

TESETTÜRLÜ YARGIÇ OLUR MU?

Eğitim hakkını kullanmakla kamuda çalışma kurallarını birbirine karıştırmamak gerekir. Diyelim başı örtülü şekilde üniversitede okudu, mezun oldu, avukat, doktor çıktı. Ve diyelim ki, emniyet mensubu olmak istiyor, orada görev yapmak istiyor. O zaman o görevin kurallarına uyacak, çalışma düzenine uyacak. Tesettürlü bir komiser olur mu? Türk Silahlı Kuvvetleri'nde hanım subaylarımız var. Onlar biz ayrı bir üniforma giyeriz, diyebilirler mi? Veya diyelim hâkim olmak istedi. Tesettürlü hâkim olur mu? Kamuda hizmet verecek olanlar kamunun kurallarına uyacaklar. MHP olarak bizim yaklaşımımız bu. Bizim başı örtülü milletvekilimiz vardı, biliyorsunuz. TBMM'de Genel Kurul'un kapısına kadar başı örtülü gelirdi, ama orada başını açar, Genel Kurul'a öyle girerdi. Çünkü, oraya girmenin bir kuralı var.

 TÜRBAN SİYASAL SİMGE DEĞİLDİR
 Türban siyasi simgedir demek çok yanlıştır. Din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde, inancı nedeniyle başını örten insanlarımızı da rencide eden bir yaklaşımdır. Başörtüsünü siyasal simge haline dönüştürmek, Türkiye'de rejim üzerinde belli amaçları olanların yaptığı bir istismardır. Başörtüsüne din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde saygı duyanlar olabilir. Bu onlara da yapılmış bir haksızlık olur. Başörtüsü siyasal simge olarak takdim edilemez. Böyle yaparsanız, toplumu dinamitlersiniz. Başörtüsü siyasal simge değildir, olmamalıdır."

AK PARTİ BAŞÖRTÜSÜNÜ İSTİSMAR EDİYOR

Biz toplumsal sorunlara çözüm üretmeye, krize dönüşmüş konularda çıkış yolu açmaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığı krizinde de öyle yaklaştık. Bunu AKP'nin işbirlikçisi diye nitelemek çok büyük bir yanlış ve haksızlıktır. Biz AKP'den çok farklıyız. AKP, başörtüsü sorununu istismar ediyor, siyasette kullanıyor ve böylece oy toplamaya çalışıyor, oysa biz 1980'den beri var olan bir toplumsal soruna çözüm üretiyoruz. AKP ise 5 yıldır TBMM'de çoğunluğu olduğu halde çözüm üretemedi, sadece istismar etti."

BAŞSAVCI GÖREVİNİ YAPIYOR

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, gelişmeler doğrultusunda, kendi görev ve sorumluluğu çerçevesinde bir açıklama yapma ihtiyacı duymuş olabilir. Bundan sonra da gelişmeleri aynı hassasiyetle takip edecektir. Gerekli gördüğü tedbirleri alma düşüncesinde olabilir. Bu onun görev alanı. MHP açısından ise şunu söyleyebilirim: MHP, hâkime ve millete saygılıdır. Biz yargıya ve milli iradeye saygılıyız. İnandığımızı söylüyoruz ve bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Şunu da sormak isterim: Anayasal kurumlar sorunun çözümünü sorgulayanlar mı olmalı, yoksa makul çözüme katkı sağlayanlar mı olmalı?"

Kaynak: Fikret Bila / Milliyet