BIST 9.998
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.438,86
HABER /  POLİTİKA

Bahçeli ve Yıldırım'ın nokta koymadığı iki önemli başlık

Anayasa değişikliği görüşmelerinde AK Parti ve MHP iki konuda anlaşamadı. Kurmaylar orta yol arayacak.

Abone ol

Anayasa başlığında iki lider kameraların önünde el sıkıştı ama hala orta yol aranacak başlıklar var. Cumhurbaşkanı'nın partisi ile ilişiği konusunda pürüz aşıldı ancak kararname ve fesih yetkileri ile ilgili maddelere son nokta koyulmadı.

Başbakan ile MHP liderinin görüşmesinden hemen sonra AK Parti grubunda anayasa değişikliği imzaya açıldı.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI SORUNU AŞILDI

Görüşmelere ilişkin CNN Türk'ün kulis haberine göre Partili cumhurbaşkanlığında sorun aşıldı. Anayasa metninden "Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiği kesilir" ifadesi çıkarılacak, Yeni bir ifade de eklenmeyecek.

Yani herhangibir kriter veya kısıtlama olmayacak. Bu da cumhurbaşkanı seçilenin partisine hem üye olabileceği hem de genel başkan kalabileceği anlamına geliyor. Kararı, parti ve seçilen cumhurbaşkanı verecek.

KARARNAME İTİRAZI

AK Partili Abdülhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak yeniden biraraya gelip, metin üzerinde çalışacak. Çünkü iki liderin nokta koymadığı iki önemli başlık var.

AK Parti, "genel siyaseti ilgilendiren konularda kararname yetkisi olsun" dedi, MHP lideri "bağlı kuruluşlara yönelik iç düzenleme ile sınırlansın" önerisini getirdi.

AK Parti, Cumhurbaşkanının kararneme çıkarma yetkisi olmasını ancak bunların temel hak ve özgürlükleri kapsamamasını önerdi, "kararname ile yasalardaki hükümler çelişirse yasa maddeleri uygulanacak." dedi. 

BAHÇELİ'NİN ÇEKİNCESİ

Ancak MHP liderinin çekincesi var. Cumhurbaşkanı'nın sadece kendisine bağlı kuruluşlara yönelik iç düzenleme yapabilmesini önerdi, kararname yetkisinin bu kapsamla sınırlı tutulmasını istedi.

"FESİH YETKİSİ KİMDE OLSUN" TARTIŞMASI

AK Parti, "Meclis ve Cumhurbaşkanı'nda karşılıklı fesih yetkisi olsun." dedi. MHP lideri "sadece Meclis fesih yetkisi kullansın" önerisini getirdi.

AK Parti giyotin sistemi önerdi, yani sistem tıkandığında Cumhurbaşkanı'nın da Meclis'in de birbirlerini karşılıklı feshedebilmesini istedi.

MHP lideri buna da farklı bir formül önerdi, "karşılıklı olmasın ,sadece Meclis'in fesih yetkisi olsun" dedi.

ORTA YOL ARANACAK

Eğer metin yazımı sırasında bir kriz çıkmazsa MHP, anayasa değişiklik teklifine hem Meclis'te hem de referandumda "evet" oyu kullanacak.

Referandumun yaz başı olarak planlanmasının nedeni de belli oldu.

OHAL'in üç ay daha uzatılabilme ihtimalinden yola çıkıldı, referandumun baharda değil yaz başında, OHAL kalktıktan sonra yapılması üzerinde duruldu.